3 січня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1431 – Бургундський герцог продав за 10 000 франків захоплену в полон в результаті зради Жанну Д’Арк єпископу Кошону.

1638 – В Амстердамі відкрився перший постійний театр Голландії «Схаубург».

1820 – Руської експедицією Беллінсгаузена-Лазарева були відкриті острови Траверсе.

1888 – У Вашингтоні звичайний американець М. Стоун запатентував соломинку для коктейлів. Тоді соломинки виготовлялися з паперу.

1905 – Почався страйк робочих Путилівського заводу.

1924 – Через два роки після виявлення піраміди єгипетського фараона Тутанхамона, британська експедиція під керівництвом археолога Говарда Картера знайшла скарб піраміди: кам’яний саркофаг фараона. Коли в лютому саркофаг розкрили, усередині виявився золота труна з його мумією.

1959 – Закінчила роботу антарктична станція Радянська.

1959 – На Кубі остання військова частина, вірна режиму Батісти, здалася революціонерам, що ознаменувало остаточну перемогу революції.

1961 – США розірвали дипломатичні відносини з Кубою.

1962 – Папа римський відлучив від церкви Фіделя Кастро.

1992 – Єгипет, Сінгапур, Непал, Малайзія визнали незалежність України. В цей же день Україна встановила дипломатичні відносини з США.

1993 – У Москві був підписаний договір між Росією і США про подальше скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь.

3 січня народились:

106 до н. е. – Марк Туллій Цицерон, римський оратор, філософ і політичний діяч

1829 – Конрад Дуден, німецький філолог, творець орфографічного словника німецької мови.

1883 – Клемент Ричард Еттлі, державний діяч Великобританії, прем’єр-міністр країни в 1945-51 рр.., Учасник Потсдамської конференції, граф.

1892 – Дж. Р. Р. Толкін – англійський письменник, лінгвіст, філолог, автор всесвітньо відомої трилогії «Володар кілець».

1906 – Олексій Григорович Стаханов, основоположник Стахановського руху (масовий рух новаторів соціалістичного виробництва – робітників, колгоспників, інженерно-технічних працівників, що в багато разів перевищували встановлені норми виробництва.).

1929 – Гордон Мур, засновник корпорації Intel. Сьогодні Інтел – це американська корпорація, що виробляє широкий спектр електронних пристроїв і комп’ютерних компонентів, включаючи напівпровідники, мікропроцесори, набори системної логіки (чіпсети) та ін

1956 – Мел Гібсон, австралійський актор і режиссер («Людина без обличчя», «Хоробре серце», «Чого хочуть жінки» та багато інших).

1969 – Міхаель Шумахер, найбільш успішний пілот Формули-1 за всю її історію, семикратний чемпіон світу.

http://www.parta.com.ua