Різдвяне послання Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського

Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву і всім вірникам Української Православної Церкви Мукачівської єпархії.

Христос Рождається! Славімо Його!

Возлюблені о Господі досточтимі пастирі, весь клір церковний, чесні іноки та інокині, боголюбиві вірники! Вітаю всіх Вас з великою і спасителькою подією – Різдвом Христа Спасителя!

Різдво Христове – не міф і не людське сказання, а вікова історія Божественного Одкровення, з глибоким хвилюванням пережита світом в усі віки. Це – живий процес великого благовоління Отця Небесного в посланні Свого Єдинородного Сина занепалому людству.

Пришестя у світ Христа Спасителя знаменує початок нової ери не лише у літочисленні. Починається нова історична доба – Бог укладає з людством Новий Завіт, заснований на нових відносинах, на засадах любові та благодаті.

Чи не вперше ангельські сили стають поруч з людьми і разом з ними творять один-єдиний народ, небесний і земний хор. «Слава в вишніх Богові, і на землі мир, в людях благовоління!» (Лк. 2, 14). Це вселенське прославлення, яке лунає єдиним багатоголоссям неба і землі, наче показує, що у таїнстві воплочення Сина Божого небесна і божественна дійсність поєднується з людиною, з її історією, минулим, сучасним і майбутнім.

Світле й радісне свято Різдва Христового нагадує нам, що ми, християни, покликані до того, щоб, полум’яніючи любов’ю, зігрівати цей світ, хоча б у тій невеликій частині, де поставив нас Господь Бог. Погляньте навколо, будьте уважні до тих, кого в їхній нужді посилає сьогодні до нас Христос. І нехай кожен на своєму місці чесно й відповідально, по-християнському робить те, що покликаний робити, щоб люди, бачачи наші добрі діла, прославляли Отця нашого Небесного (Мф. 5, 16).

Минулий 2014 рік – був роком милості Божої до нас! Ми, дякуємо Богові за Його благодіяння і любов до нас! Ми з молитвою і надією дивимось у наступний 2015-й рік.

Милостивий Господь судив нам жити в дуже відповідальний час. Сьогодення – це з одного боку відкриті храми, це – благодатний час для відродження віри, з іншого – це тривога. Адже ми стоїмо перед викликами, які ставить перед нами нинішній світ з його «ліберальними» цінностями, на ті спокуси його, що спрямовані, передусім, проти наших дітей і молоді. Пропаганда шалених розваг і веселощів, моральної розбещеності, вседозволеності – ось згубний дух  віку цього, від якого застерігає нас апостол Павел (Рим. 12,2). Ми закликаємо священство, батьків, усіх православних християн у міру сил своїх захищати нашихдітей від цього духу, і самим не догоджати цьому світові (Рим. 12,2), а дерзновенно являти у своєму житті християнські подвиги самозречення, ревності у Бозі, милосердя й любові.

Закликаю всіх Вас посилити свою молитву за мир в нашій Українській землі, адже найбільша перемога у війні це перемога без жертв. Тому спільно будемо просити в нашого Небесного Отця в ім’я Його Єдинородного Сина Іісуса Христа припинення кровопролиття, горя і сліз на нашій землі. Поспішімо з християнською любов’ю послужити всім постраждалим у ці трагічні дні для України.

Останні події на нашій землі з тривогою хвилюють кожну людину. З великим болем батьки проводжають своїх дітей на Схід нашої держави. З невимовним сумом та невтішними сльозами ми зустрічаємо загиблих воїнів, які героїчно захищають кордони нашої держави.

Сьогодні особлива молитва до Богомладенця Христа лунає у всіх храмах та обителях нашої Мукачівської єпархії, нашої Церкви, нашої землі. І сьогодні, як ніколи буде актуальним вислів з небесного славослов’я: «…і на землі мир в людях благовоління» (Лк. 2, 14).

Возлюблені! Я знову і знову сердечно вітаю вас з великим святом Різдва Бога Христового! «Радійте, удосконалюйтесь, утішайтеся, будьте однодумні, майте мир, – і Бог любови та миру буде з вами!» (2. Кор. 13, 11).

Різдво Христове 2014/2015 року Мукачево

ФЕОДОР, Архієпископ Мукачівський і Ужгородський

http://nedilya.net