9 січня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1792 – укладено Ясський мирний договір, який завершив російсько-турецьку війну 1787-1792.

1905 – «Кривава неділя» в Санкт-Петербурзі: складена «Петиція робітників і жителів Петербурга для подання Миколі II», при спробі вручити її цареві мирна демонстрація була жорстоко розігнана владою.

1907 – у Вільнюсі відкрилася перша литовська художня виставка.

1932 – в руїнах стародавнього індіанського поселення Монте-Альбана на півдні Мексики виявлений найбільший скарб XIII століття, що належить народності сапотеків.

1951 – офіційно відкрито будівлю штаб-квартири ООН в Нью-Йорку.

1958 – Рада Міністрів СРСР прийняла постанову про організацію Новосибірського державного університету, який розглядався як складова частина СВ АН СРСР.

1992 – проголошення незалежності Республіки Сербської.

1992 – Гвінея, Венесуела і Чилі визнали незалежність України. Цього ж дня Україна встановила дипломатичні відносини з КНДР.

1996 – бойовики Салмана Радуєва захопили будівлю лікарні у Кизляр, узявши в заручники 3700 чоловік.

09 січня народились:

1817 – Олександр Афанасьєв-Чужбинський, український і російський письменник. ( «Що було на серці», «Спогади про Т. Г. Шевченка» і т.д.)

1878 – Уотсон Джон Бродес, американський психолог, засновник біхевіоризму (один з напрямів психології, зводить поведінку людей до механічних, машиноподобним актам у відповідь на зовнішні подразнення.).

1889 – Персі Джон Даніелла, британський математик, розробив узагальнену теорію інтегрування і диференціювання

1890 – Карел Чапек, чеський письменник, найвідоміші твори: збірки оповідань та казок, роман «Війна з саламандрами», п’єси «Біла хвороба», «Мати», «З життя комах», «РУР» . Придумав і розповсюдив назву «робот».

1907 – Микола Лівицький, український громадсько-політичний діяч, Президент УНР в екзилі.

1913 – Річард Ніксон, 37-й президент США. Ніксон – єдиний президент США, який достроково припинив свої повноваження і подав у відставку. Це сталося після скандалу, відомого як «Уотергейт», і звинувачень, які загрожували йому імпічментом.

1920 – Мечислав Павліковський, польський актор театру і кіно. Популярність принесла роль Яна Заглоби у фільмі «Пан Володиєвський», також він був ведучим у «Вечорах біля мікрофона».

1924 – Сергій Параджанов, вірмено-український кінорежисер ( «Тіні забутих предків», «Колір граната» та ін.)

1944 – Джіммі Пейдж, британський музичний діяч, один з найкращих гітаристів, творець рок-групи Led Zeppelin.

1970 – Лара Фабіан, бельгійсько-канадська співачка, яка відома всьому світу сильним вокалом та філігранною технікою виконання.

1978 – Александр Джеймс Маклін, співак, учасник групи «Backstreet Boys».

 

http://www.parta.com.ua