“Поваритися” в закарпатських чанах приїжджають навіть із-за кордону

У закарпатському селі Лумшори (Перечинський район) здавна, а за переказами ще з XVII століття, люди приймають гарячі водні процедури у спеціальних чанах, вода в яких підігрівається дровами.

Сам процес водолікування в Лумшорах відбувається так:

– Ви заходите до дерев’яної колиби, тільки без даху. Посередині, замість шинквасу, стоїть чавунна посудина, наповнена мінералкою. Її підігрівають дровами на відкритому вогні. В чані лежать кілька камінців. Ви залазите всередину (в цьому саморобному джакузі вміщуються інколи ще 4–5 людей), а меткий гуцул, котрий підкладає хмиз під чан, варить вас на повільному полум’ї. Як відчуєте, що кров починає кипіти (хоча насправді воду гріють не більше ніж до +45°C), вискакуйте! За кілька кроків — прохолодний гірський потік. І влітку, і взимку процедура відбувається просто неба.

Туристи жартома говорять, що пройшли тренування перед пеклом.

Наповнюють чани водою з джерел (з великим вмістом сірководню), які розташовані на території села.

За останні роки подібні процедури стали однією з родзинок Закарпаття і набули великої популярності серед туристів.

Заради того, щоб трохи “поваритися” у закарпатське село приїжджають з усієї країни і з-за кордону.

Село має давню історію. У Лумшорах із 1600 р. працює найстаріший курорт Закарпаття на базі сірководневого мінерального джерела. Тут були встановлені дерев’яні ванни. Холодну мінералку люди наливали в дерев’яні корита і кидали в них розжарені на вогні камені. Після цього стрибали у воду.

Коли в сусідніх Тур’їх-Реметах побудували завод, на ньому відлили два 250-літрові чавунні чани. У них нагрівали мінералку і виливали в корита.

Після Першої світової війни обидва чани загубилися. У 1970-му Володимир Ап’ярі відкопав один із них у лісі біля струмка, другий знаходиться у Віденському музеї. До цього дня в селі зберігається старовинний чан, в якому підігрівають цілющу воду.

Зараз село формується як санаторно-туристична зона, відомо декілька мінеральних джерел і свердловин. Туристів приваблюють водоспади, рукотворне озеро під полониною, плавальний басейн ЛОК «Полоніна», витяг для гірськолижників (канатно-бугельна дорога завдовшки 300 м.), діють бази відпочинку «Лумшори», «Мисливська садиба».

Україна туристична