Скільки податків братимуть з пенсіонерів

Оподаткування пенсії буде здійснюватися тільки в разі її перевищення трьох мінімальних зарплат, що становить 3 654.

В Україні тільки 3,3% пенсіонерів отримують пенсії більше зазначеної суми. Середня пенсія становить 1 523 грн.

“Ще раз хочу звернути вашу увагу на питання оподаткування пенсій: ми знизили поріг для оподаткування пенсій з 10 тис грн до трьох мінімальних заробітних плат (на сьогодні це 3654 гривень). Обкладатися буде не вся пенсія, а лише сума перевищення більш 3654 грн. Наприклад , якщо пенсія становить 4 тис. грн, то 3654 грн не оподатковується, а решта суми 346 грн обкладається ставкою 15% “, – написала міністр фінансів Наталія Яресько на своїй сторінці в Facebook.

“Крім того, важливо відзначити, що середня оподатковувана заробітна плата в Україні становить 3534 грн, середня оподатковувана заробітна плата в секторі охорони здоров’я є 2455 грн, у сфері освіти – 2710 грн”, – додає міністр.

Вказується, що під нововедення потрапляють в основному спеціальні пенсії колишніх парламентаріїв, міністрів, суддів та інших осіб.

“Приблизно 97% українських пенсіонерів не буде обкладатися податком відповідно до цієї нової норми регулювання. Завдання уряду – підтримка найбільш незахищені верстви населення”, – відзначає Яресько.

kontrakty.ua