В ОДА обгогворили деталі співпраці з Угорщиною

Закарпатська влада продовжує співпрацю з Угорщиною у рамках Східного партнерства

З метою обговорити співпрацю з Угорщиною у форматі Східного партнерства у понеділок, 12 січня, у Закарпатській облдержадміністрації голова ОДА Василь Губаль та голова облради Володимир Чубірко провели зустріч з Генеральним консулом Угорської республіки в Ужгороді Йожефом Бочкої та народним депутатом України Василем Брензовичем.

Як акцентував голова облради Володимир Чубірко, програма Східного партнерства працює в краї вже не перший рік, її метою є здійснення соціально значимих проектів в краї, й результати уже відчутні, у тому числі і в закарпатській глибинці. Різні точки Закарпаття отримали допомогу, з-поміж іншого, це і село Верб’яж, що на Воловеччині, населені пункти Мукачівщини, та інші. Країна-сусідка бере участь у фінансуванні проектів енергозбереження у бюджетних закладах, тощо, й роль цієї допомоги важлива – наголосив Володимир Чубірко.

Під час зустрічі не лише торкнулися результатів попередніх проектів, а й передовсім обговорили перспективи співпраці Закарпаття і Угорщини. Як розповів народний депутат України Василь Брензович, який представляє у Верховній раді угорську громаду Закарпаття, та котрий ще як депутат облради брав активну участь у програмах транскордонної співпраці, конкретні обсяги фінансової підтримки Угорщиною Закарпаття на 2015-й рік стануть відомі в найближчі тижні. Народний депутат, водночас, наголосив: справа не лише у фінансовій допомозі, а й загалом транскордонній співпраці, спрямованій на розвиток добросусідських відносин та євроінтеграції України. “Інтеграція України в Європу має відбуватися не лише на словах, а і реально. Тому плани про розвиток інфраструктури, розбудову пунктів пропуску втішні – слід дбати про це, і будувати дороги, які сполучатимуть Україну і Угорщину через кордон” – зазначив Василь Брензович.

Голова ОДА Василь Губаль акцентував: тема співпраці з країною-сусідкою дуже важлива для Закарпаття, край відчуває її підтримку в конкретних справах. І на зустрічі в Адміністрації Президента, яка в керівника області запланована вже цього тижня, йтиметься саме про перспективні плани, зокрема, і державні гарантії щодо участі України в розбудові транскордонної інфраструктури на межі з Угорщиною. “Але передовсім доцільно говорити про те, що вже зроблено – тому спасибі за участь у проектах енергозбереження, уже чимало вдалося виконати. Повідомляємо, що маємо великі плани роботи в цьому напрямку на 2015-й рік, і в обласному бюджеті для цієї мети передбачені кошти, наміри у нас серйозні”, – сказав Василь Губаль.

Генеральний консул Угорської республіки в Ужгороді Йожеф Бочкої, вітаючи керівників області, засвідчив, що Угорщина має добрі наміри для України і Закарпаття, і готова підтримувати нашу державу в інтеграції в Європу. Зокрема, свідченням цього і є намір продовжити роботу у рамках Східного партнерства, про що, власне, і домовилися сторони, які підписали про це угоду.
Загалом під час зустрічі піднімалися теми конкретних проектів транскордонного співробітництва, передовсім тих, які стосуються інфраструктури. Це і відновлення автомобільних маршрутів сполучення, зокрема, Берегово–Ніредьгаза, тощо. Керівники області поінформували, що звернулися до Укрзалізниці про реконструкцію частини колії – аби потягами Інтерсіті об’єднати країни. Ішлося і про продовження практики Днів добросусідства між населеними пунктами Угорщини і Закарпаття.

Прес-служба Закарпатської ОДА