На Закарпатті за добу зійшло чотири лавини

Навали снігу перекрили дороги на Закарпатті.

Характеризуючи особливості стану природно-техногенної безпеки на території Закарпаття видно, що область досить часто потерпає від сходження снігових лавин. Період їх сходження на території області в основному припадає на січень-березень, коли маса снігонакопичення досягає максимальної величини. І цей січень не став виключенням… Упродовж доби (9-10 січня) на території двох гірських районів, Тячівського й Рахівського, зійшло 4 снігових лавини. У небезпечній ситуації опинилися автошляхи різного значення. Так, на дорозі державного значення Мукачево–Рогатин–Львів (поблизу с. Ділове на Рахівщині), вночі 9 січня снігова маса об’ємом 400 метрів кубічних снігу та протяжністю близько 100 метрів частково обмежила проїзд автотранспорту на даній ділянці. А 10 січня о 19:40 близько 70 м3снігу на цьому ж автошляху, правда, вже поблизу м. Рахів (165 км), також частково перекрило проїжджу частину.

10 січня від лавин потерпали й автошляхи місцевого значення на Тячівщині. О 02:45 3000 м3 снігу засипало 100 метрів автошляху місцевого значення між населеними пунктами Тисолово та Широкий Луг. А о 12:30 800 м3 снігу «взяло в полон» автошлях між селами Нересниця та знову ж таки Широкий Луг.

Такому перебігу подій, зокрема сходженню снігових лавин, сприяє, в першу чергу, значне коливання температури повітря та випадання чималої кількості опадів у вигляді мокрого снігу. Хоча тисячі метрів кубічних снігу накрили сотні метрів автошляхів різного значення, проте загрози нормальному функціонуванню населених пунктів не було. На щастя, не постраждали й люди. У всіх випадках відповідні служби життєзабезпечення області, серед яких і рятувальники, спрацювали оперативно та за короткий проміжок часу зуміли ліквідувати наслідки сходження лавин.

Дуже велику небезпеку несуть у собі лавини й для любителів гірськолижного відпочинку. На жаль, гори вже забрали не одне людське життя через сходження снігової маси. Отож, відправляючись на відпочинок у гори – в Альпи, чи в Карпати, варто всім пам’ятати про особисту безпеку і в жодному разі не нехтувати застереженнями місцевих рятувальників. Це допоможе уникнути будь-якої халепи. А у разі оголошення лавинонебезпеки, Управління ДСНС України у Закарпатській області звертається до всіх відвідувачів турбаз та відпочиваючих, суб’єктів підприємницької діяльності, які надають туристичні послуги, з проханням відкласти свої відвідини гірських масивів та не здійснювати сходження в гори до нормалізації ситуації.

Також рятувальники в черговий раз нагадують правила поведінки при сходженні лавин.

Якщо лавина зривається досить високо, тоді прискореним кроком чи бігом треба негайно залишити ймовірне місце її сходження. Сховатися у безпечному місці за виступом скали у виїмці.

Подеколи рокову роль відіграють невмілі дії людей, які стали заручниками трагедії. Приміром, люди укрилися в машині і просто чекали, поки їх не завалило снігом. При цьому водій увімкнув двигун, щоб пасажири не замерзли. В результаті цього досить швидко сніг завалив вихлопну трубу, вуглекислий газ просочився в салон, і потерпілі просто-напросто учаділи.

Треба пам’ятати, що тяжко визволити з біди людей, котрі нічого не роблять для власного порятунку, а лише повністю покладаються на рятувальників.

Якщо від лавини неможливо втекти, то слід звільнитися від речей, прийняти горизонтальне положення і робити плавальні рухи, щоб втриматися на поверхні, зорієнтувавши тіло в напрямку руху лавини. При зануренні в сніг варто підтягнути коліна до живота, затуливши ніс і рота рукавицею, шарфом, коміром і чекати припинення руху лавини. Коли вона зупинилася, спробувати утворити простір біля обличчя й грудної клітки, що допоможе дихати. Якщо це можливо, то рухайтеся в сторону верха (його можна визначити за допомогою слини, давши їй витекти з рота). Економлячи сили пробиратися вверх, переміщуючи сніг під ноги і утрамбовуючи його. Опинившись у лавині, не волати – сніг повністю поглинає звуки, а крики й безпорадні рухи тільки позбавляють потерпілого сил, кисню і тепла. Не панікувати та не давати собі заснути. Треба пам’ятати, що вас шукають (відомі випадки, коли з-під снігових завалів рятували людей на п’яту і навіть на тринадцяту добу)…

У ДСНС України у Закарпатській області