Через нерентабельність мукачівські діти можуть залишитися без гуртків

Ліквідувати три позашкільні заклади, серед яких – Мукачівський еколого-натуралістичний центр і Станція юних техніків, планують в Мукачеві. Завтра їх долю вирішать на сесії міської ради.

Як повідомила Ужгородському прес-клубу директор еколого-натуралістичного центру Тетяна Кіш, депутати мотивують своє рішення нерентабельністю закладу: “Можна скоротити видатки на 90, 70, 50 %, але не закривати центр! Як навчальний заклад взагалі може бути прибутковим чи рентабельним? Вільних приміщень, аби здавати в оренду, в нас нема. Землі теж нема, та й це була б підсудна справа. Взагалі законних способів заробити на себе у нас немає”.

Закриття центру призведе до звільнення 21 людини, а також закриття 37 гуртків, які відвідують 712 школярів. Окрім того, потрібно буде кудись подіти тварин з міні-зоопарку. Директор переживає і за долю дендрологічного парку, який центр відновив власними силами. У цій колекції – близько 200 видів рослин, більшість з яких – цінні інтродуценти та зникаючі рослини.

Власне, за останні 57 років це вже четверта спроба закрити заклад. Остання була у 2003 році і не увінчалася успіхом. У центрі зараз працює 21 людина, а Мукачівська міськрада сплачує лише заробітну плату та вартість енергоносіїв. На рік виходить 850 тисяч гривень. Все інше центр отримує від особистих зв’язків.

Ужгородський прес-клуб