У Іршавському районі розпочали боротьбу зі сказом

У селі Осій, собака хвора на сказ покусала чоловіка.
Відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Іршавській районній державній адміністрації під головуванням заступника голови РДА Івана Мошколи. На розгляд членів комісії винесено дві питання: накладання карантинних обмежень зі сказу тварин на с. Осій, мисливські угіддя Осійського низового колективу та затвердження заходів щодо боротьби з цим захворюванням.

Заступник голови комісії, головний державний інспектор ветеринарної медицини в Іршавському районі, Іван Халус, повідомив, що до управління ветмедицини звернувся мешканець с. Осій з тим, що йому нанесла покус собака, яка, як виявилось після лабораторного дослідження, хворіла на сказ. Після цього було проведено ряд заходів, спрямованих на боротьбу зі сказом.

Начальник районної лікарні ветеринарної медицини, Василь Меренич, повідомив, що на даний час труп собаки знищено шляхом спалення, місця перебування тварини та предмети догляду продезінфіковано, проводиться подвірне обстеження дворогосподарств на предмет виявлення підозрілих у захворюванні, розпочато щеплення всіх сприятливих тварин. Станом на 16.01.2015 року щеплено 58 собак, 16 кішок.

Підводячи підсумки засідання НПК голова комісії Іван Мошкола зобов’язав служби, які мають відношення до ситуації діяти згідно законодавства та інструкції по боротьбі зі сказом.

Рішенням комісії прийнято накласти карантинні обмеження зі сказу тварин на с. Осій і мисливські угіддя Осійського низового колективу на два місяці та затвердити заходи щодо ліквідації вогнища зі сказу, що включають в себе: виявлення осіб, які мали контакт з собакою, організацію та проведення у неблагополучному пункті щеплення тварин проти сказу, дезінфекцію місця, де знаходилась тварина, одягу, інших речей, забруднених слиною, вжиття заходів щодо зниження чисельності лисиць, забезпечення зменшення чисельності безпритульних собак та кішок, а також проведення широкої роз’яснювальної роботи серед населення про заходи профілактики сказу серед тварин та людей.

http://irda.gov.ua