У Закарпатті на одну вакансію – 10 бажаючих

На ринку праці Закарпаття значний дисбаланс між попитом на робочу силу та її пропозицією

Так, торік у середньому по області на одну вакансію претендувало 10 безробітних осіб. До прикладу, якщо в Ужгородських – районному та міському – центрах зайнятості чисельність безробітних громадян на одну вакансію претендувало максимум 3 безробітних, то у Воловецькому та Рахівському РЦЗ – 102 та 129 безробітних осіб, повідомили в обласному центрі зайнятості.

За професійними групами найбільший попит спостерігався на кваліфікованих робітників (44,4% від усіх вакансій); з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин (15,1%); працівників сфери торгівлі та послуг (13,6%), тоді як 20,5% шукачів роботи з числа зареєстрованих безробітних – особи без професії або такі, що займали місця, які не потребують спеціальної підготовки.

Водночас, в краї минулого року на 2,8% зросла кількість безробітних, працевлаштованих за направленням Державної служби зайнятості (з 10,8 тис. осіб у січні-листопаді 2013 року до 11,1 тис. осіб у відповідному періоді 2014 року). При цьому, третина базових центрів зайнятості області допустила зменшення обсягів працевлаштування у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Зокрема у Свалявському районному центрі зайнятості на 16,7%, у Виноградівському – на 10,5% та Воловецькому РЦЗ – на 9,3%, відзначили в обласному центрі зайнятості. Рівень працевлаштування безробітних за січень-листопад 2014 року зріс, порівняно з відповідним періодом 2013 року, на 5,8 відсоткових пункти і склав 37,1%. У результаті, в області в 1,4 рази скоротилася середня тривалість пошуку роботи – зі 143 днів у січні-листопаді 2013 року до 101 дня у 2014-му. Скорочення цього показника відбулося в усіх базових центрах, – зазначили у відомстві. Найнижчою середня тривалість пошуку роботи була у Міжгірському центрі зайнятості – 52 дні, а найвищою у Тячівському РЦЗ – 134 дні.

Загалом, за сприяння центрів зайнятості Закарпатської області у 2014 році отримали роботу майже 20 тисяч краян. Зокрема, професійне навчання пройшли 4 тисячі безробітних, 380 осіб отримали виплати для організації підприємницької діяльності. Наприкінці року кількість зареєстрованих безробітних на Закарпатті становила майже 10 тисяч осіб, з них понад 7,5 тисяч отримували допомогу по безробіттю . Серед зареєстрованих безробітних більшість – жінки та молодь до 35 років.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА