Як Закарпатцям вберегтися від телефонних шахраїв

Попри всі попередження ужгородських міліціонерів, городяни знову і знову попадаються «на гачок» до так званих телефонних шахраїв.

Телефонні шахраї використовують будь-які способи для досягнення своїх злочинних цілей. Вони вміло грають на людських почуттях. Як завжди, їх головна мета – обманним шляхом заволодіти чужими грошовими коштами.

Основне завдання цих пройдисвітів – викликати стресовий стан своєї жертви, адже вони добре знають, що людина, переживаючи за безпеку родича, готова на все, лише б йому допомогти.

Проаналізувавши всі звернення громадян, які надійшли до Ужгородського міськвідділу міліції протягом 2014 року та з початку поточного року, можна зробити висновки, що найбільше жертвами таких зловмисників стають люди поважного віку, оскільки вони є найбільш довірливі та при цьому ще і найбільш беззахисні.

Аналіз показує, що «телефонні шахраї» діють за однією і тією ж схемою. Зазвичай вони телефонують потенційній жертві пізно вночі, з прихованого номеру телефону, розповідають страшні історії про близьких, при цьому нав’язливо пропонують свої послуги.

Такий на перший погляд «благородний» вчинок «помічника», звичайно, не безкоштовний… За сприяння у вирішені того чи іншого питання, жертві необхідно переказати певну «винагороду» на банківський рахунок, який шахрай вказує у телефонній розмові. На збирання грошових коштів зловмисник дає своїй жертві дуже обмежений час. Адже він добре знає, що особа у стані стресу, не роздумуючи, поспішає роздобути необхідну суму і чимшвидше переказати її, щоб допомогти своїй близькій людині.

Сумно казати, що не дивлячись на всі попередження ужгородських міліціонерів, потерпілі, перш ніж переказати гроші, навіть не здогадуються набрати номер свого родича або зателефонувати в міліцію, щоб упевнитися в достовірності отриманої інформації. Потерпілі звертаються до правоохоронців лише тоді, коли гроші шахраю вже передані…

Наведемо кілька прикладів, як діяти громадянам у разі отримання подібних дзвінків. Сподіваємося, що вони допоможуть розпізнати телефонного шахрая:

– якщо вам телефонує невідома особа й повідомляє, що ваша близька людина скоїла дорожньо-транспортну пригоду, обов’язково поцікавтеся – де саме, на якій вулиці, в якому місті чи регіоні, марку автомобіля, його колір та державний номерний знак;

– якщо вам телефонує невідома особа і повідомляє, що ваш син наніс кому-небудь тілесні ушкодження, розпитайте про колір очей і волосся сина, його зріст і тілобудову, в чому він одягнутий та взутий. Попросіть співрозмовника передати слухавку сину, а при розмові з ним запитайте – число, місяць і рік його народження, адресу проживання, номер домашнього телефону. Окрім того, ставте йому якомого більше запитань, відповіді на які знаєте лише ви та ваш справжній син. Адже у шахрая можуть бути спільники, які, ймовірно, представляться вашим сином…

– якщо вам телефонує невідома особа, представляється працівником міліції і повідомляє, що ваша близька людина перебуває в міліції за скоєння того чи іншого правопорушення, а щоб уникнути відповідальності, необхідні гроші, з’ясуйте у псевдо-міліціонера його звання, в якому саме міськрайвідділі він працює, на якій посаді, де саме знаходиться відділ, його адресу та робочий номер телефону співрозмовника.

Шановні громадяни! Якщо вам зателефонують незнайомі особи і повідомлять про те, що з вашими рідними трапився подібний інцидент, не піддавайтеся впливу шахраїв. Не поспішайте перерахувати гроші на номер вказаного абонента, на телефонну картку, або віддати гроші особі, яка по них прийде — усе це різновиди вдало налаштованої схеми.

Ужгородська міліція вкотре радить у подібних випадках – зателефонуйте за номером 102 і дійте згідно інструкцій оперативного чергового. А також негайно зв’яжіться зі своїми рідними та поцікавтесь про їх місцезнаходження. Цим ви або убезпечите себе від шахраїв, або, якщо вимагач дійсно є працівником міліції, допоможете очистити наші лави від випадкових людей.

Бережіть себе та своїх близьких!

Діана ДОРОГІЙ, Ужгородський МВ УМВС