За порушення архієрейської присяги єпископа Ужгородського і Закарпатського Кирила виключили зі складу Української Православної Церкви 

Днями, на засіданні Священного Синоду УПЦ КП було заслухано повідомлення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета про діяльність забороненого у служінні преосвященного Кирила, єпископа Ужгородського і Закарпатського.

Священний Синод Української Православної Церкви Київського Патріархату своїм рішенням від 26 грудня 2014 р. (Журнал засідання №40) за вчинення дій, несумісних з саном єпископа, які стали причиною спокуси та критики на адресу Церкви, порушення 83 Апостольського правила, яким єпископу забороняється займатися військовою справою, преосвященного Кирила, єпископа Ужгородського і Закарпатського, заборонив у священнослужінні до повного покаяння.

Преосвященний єпископ Кирил (Михайлюк) не підкорився рішенню Синоду і не виявив покаяння.

На підставі достовірних свідчень відомо, що він, незважаючи на заборону, звершує богослужіння, оголосивши про свій вихід зі складу УПЦ Київського Патріархату.

На Синоді ухвалили наступне:

1. За ігнорування заборони у священнослужінні, відсутність покаяння у гріхах, за які він був підданий канонічному покаранню, – преосвященного Кирила, єпископа Ужгородського і Закарпатського, звільнити від управління Закарпатською єпархією та почислити за штат.

Заборона у священнослужінні з преосвященного єпископа Кирила (Михайлюка) не знімається.

2. За перехід в іншу церковну юрисдикцію та порушення архієрейської присяги преосвященного єпископа Кирила (Михайлюка) виключити зі складу Української Православної Церкви Київського Патріархату.

3. Призначити єпископом Ужгородським і Закарпатським, керуючим Закарпатською єпархією, ієромонаха Варсонофія (Рудніка), насельника Свято-Феодосіївського монастиря Києва, клірика Київської єпархії – після його архієрейської хіротонії.

І вже 25 січня у Володимирському кафедральному соборі Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив служіння Божественної літургії, під час якої було звершено хіротонію на єпископа Ужгородського і Закарпатського ієромонаха Варсонофія (Рудніка), обраного на цю кафедру рішенням Священного Синоду від 24 січня.

Напередодні, 24 січня, після Всенічного бдіння, відбулося наречення ієромонаха Варсонофія (Рудніка) на єпископа Ужгородського і Закарпатського.

За богослужінням Його Святості співслужив собор архієреїв, які прибули до столиці привітати свого Предстоятеля з днем народження та численне духовенство.

Перед початком літургії наречений на єпископа ієромонах Варсонофій склав сповідання православної віри. Після відпусту Святійший Патріарх виголосив до нового співбрата єпископа Варсонофія повчальне слово.

Також, Патріарх Філарет вручив владиці Варсонофію символ архіпастирського служіння – єпископський жезл, після чого нововисвячений єпископ подав народу своє перше архієрейське благословення.

https://zakarpatpost.net