Депутатів закликали долучитися до виконанння мобілізаційних завдань

20 січня 2015 року в Україні розпочалася четверта хвиля мобілізації. Заходи щодо призову громадян України на військову службу по мобілізації проводяться на території всієї нашої держави, в тому числі і на Закарпатті.

Керівництво Закарпатського обласного військового комісаріату звертається до депутатів обласної ради, районних та міських, сільських та селищних рад Закарпаття з закликом долучитися до виконання завдань проведення мобілізації в межах своїх повноважень та особистим прикладом довести свою активну громадську позицію в питаннях виконання конституційного обовязку кожного громадянина України по захисту нашої держави.

Також хочемо наголосити на тому, що до завдань мобілізації віднесено і надання можливості нашим воїнам, в т.ч. і закарпатцям, які боронять Батьківщину на передовій, повернутися до дружин, дітей та батьків.

Повинні відзначити, що в період проведення мобілізації у 2014 році до лав Збройних Сил України було призвано ряд депутатів органів місцевого самоврядування різних ланок. Зокрема, помічник народного депутата Максим Шелепець, депутат Тячівської міськради Андрій Бонка, депутати Тересвянської, Буштинської, Усть-Чорнянської селищних (сільських) рад Едуард Думен, Петро Ільков, Володимир Деяк, Іван Бігун, голови селищних (сільських) рад Усть-Чорна та Тернове Петро Костяк та Василь Кустьо, працівники Мукачівського міськвиконкому та Мукачівської РДА Іван Лендел та Шевченко.
Сьогодення вимагає від кожного з нас і перш за все від народних обранців свідомого та відповідального ставлення до потреб держави по захисту незалежності, її суверенітету та територіальної цілісності.

Керівництво Закарпатського обласного військового комісаріату закликає Вас згуртуватися і мобілізувати усі свої сили для перемоги, адже стаття 65 Конституції України наголошує, що «Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

Підкреслюємо, що особиста участь кожного депутата у виконанні завдань мобілізації, будь то його призов на військову службу, особиста участь у наданні допомоги щодо проведення мобілізації, роз”яснення серед своїх виборців цілей та завдань мобілізації – є громадським обовязком та одним з головних завдань його депутатської діяльності.
Згідно ст. 4 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», організація безпосередньої реалізації заходів з мобілізаційної підготовки та мобілізації на відповідній території чи сприяння їх виконанню здійснюється місцевими органами виконавчої влади та виконавчими органами сільських, селищних, міських рад.

Зазначаємо, щодо місцеві органи виконавчої влади за участі органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності зобов’язані організувати та забезпечити в установленому порядку своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

Звертаємо увагу голів сільських, селищних, міських рад, що згідно Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» вони:

– планують, організовують і забезпечують мобілізаційну підготовку та мобілізацію на території відповідних населених пунктів;
– забезпечують на території відповідних населених пунктів виконання мобілізаційних завдань (замовлень) підприємствами, установами і організаціями, які залучаються ними до виконання цих завдань (замовлень);
– організовують під час мобілізації в установленому порядку своєчасне оповіщення та прибуття громадян, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації;
– забезпечують на території відповідних населених пунктів ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників;
– сприяють військовим комісаріатам у їх роботі в мирний час та під час мобілізації;
– забезпечують на території відповідних населених пунктів виконання законів України та інших нормативно-правових актів з питань мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Разом з цим, законодавством України передбачена адміністативна та кримінальна відповідальність за порушення Законів у сфері мобілізації.

З боку військових комісаріатів Закарпатської області, окрім виконання завдань мобілізації, буде проводитись відповідний моніторинг та оприлюднення через засоби масової інформації ставлення всіх і кожного, в т.ч. народних обранців до виконання поставлених завдань надважливого, загальнодержавного значення.

Ми вважаємо, що питання популізму, чвар та особистих амбіцій відійдуть у небуття, а патріотизм, любов до України, її героїчного народу, що боронить свою свободу, стануть пріоритетними.

З урахуванням наведеного, сподіваємось, що депутати вісх рівнів теж виявлять особисте бажання щодо призову по мобілізації до лав Збройних Сил України та інших військових формувань і таким чином особистим прикладом покажуть мешканцям Закарпаття своє ставлення до справи захисту держави.

Закарпатській обласний військовий комісаріат