Минулоріч діяльності закарпатських журналістів не перешкоджали

Протягом 2014 року органи прокуратури Закарпатської області та УМВС України у Закарпатській області не порушували справ за статтею 171 (“перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України. Про це регіональному представнику ІМІ повідомили у правоохоронних органах у відповідях на інформаційний запит.

Водночас, за інформацією першого заступника начальника УМВС України в Закарпатській області Сергія Россохи, протягом 2014 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено 9 кримінальних проваджень за ознаками кримінальних правопорушень, що були здійснені відносно працівників ЗМІ. Але жоден із цих випадків, наголосив представник МВС, не пов’язаний із професійною діяльністю журналіста.

За результатами розслідувань, у сімох випадках провадження закриті на підставі частини 1 пункту 2 статті 284 Кримінального процесуального кодексу України – встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення. В одному випадку провадження закрито на підставі частини 1 пункту 7 статті 284 КПК України. В одному випадку одне провадження направлено до суду з обвинувальним актом.

Також протягом 2014 року правоохоронці не зафіксували жодного випадку, у якому журналісти фігурують як потерпілі внаслідок хуліганства, відповідальність за яке передбачена статтею 296 Кримінального кодексу України.

ІМІ