29 студентів УжНУ провели півроку у Польщі

29 студентів математичного, історичного, інженерно-технічного, біологічного факультету та факультету інформаційних технологій УжНУ навчалися з жовтня до січня у Поморській академії Слупська, що в Польщі. Договір про співпрацю між вишами, який надає можливість студентам УжНУ безкоштовно навчатися протягом одного семестру в Поморській академії, діє з червня. Витрати за навчання і проживання бере на себе польська сторона.

22 СПЕЦІАЛЬНОСТІ ТА 100 СПЕЦІАЛІЗАЦІЙ ПРОПОНУЮТЬ СТУДЕНТАМ У ПОЛЬЩІ

Поморська академія в Слупську – сучасний державний європейський університет з досвідченим науково-педагогічним колективом. Там функціонують три факультети: математики та природознавства, філології та історії, педагогіки і філософії. Студентам пропонують навчання за 22 спеціальностями і 100 спеціалізаціями. Академія має в розпорядженні навчальне видавництво, архів, бібліотеку, спортивно-реабілітаційний центр, центр інформатики та центр практичного навчання іноземних мов.

«Однією з якісних ознак навчання в Академії є високий рівень професійної компетентності польських педагогів, їх досконала обізнаність у предметі та вміння доступно доносити інформацію до студента. Вже маємо перші позитивні відгуки, а також зростання інтересу до навчання у цьому закладі. Сьогодні готуємо документи наступної групи студентів, які поїдуть на семестрове навчання до Польщі», – розповідає провідний спеціаліст відділу міжнародних зв’язків Мирослава Пригара.

Серед тих, хто навчатиметься у Поморській академії у другому семестрі, – двоє дівчат з факультету іноземних мов. Студентки вже в очікуванні від’їзду. Не приховують хвилювання, проте стверджують, що зацікавленість іншою країною і позитивні відгуки тих, хто навчався там, переважають.

Валерія Служаниця, студентка 4 курсу факультету іноземних мов, хоче продовжити у Польщі здобуття фаху англійського філолога: «Очікую від Польщі нових вражень і нового досвіду. Оскільки навчаюся на англійській філології, знання ще однієї мови для мене не буде зайвим, адже допоможе у майбутній професійній діяльності».

Юлія Марусенко, студентка 3 курсу факультету іноземних мов, хотіла би випробувати особливості навчального процесу за кордоном, поспілкуватися зі своїми однолітками: «З моїх однокурсників більше ніхто не їде до Польщі, але мені дуже цікаво спробувати. Я не боюся поїздки. Навпаки, дуже цікаво. Цікавість переважає все».

Перший семестр у Польщі тривав 4 місяці. Після повернення до рідного вишу студенти повинні були скласти тут сесію, яку для них відтермінували до січня. Незважаючи на стислі терміни, молодь добре впоралася із завданнями. Зазначають, що вкрай важливо, аби викладачі УжНУ розуміли, що молодь їздила по нові знання, отже, потребує підтримки.

ТАМ ВЧИТЬСЯ ТОЙ, ХТО ХОЧЕ ЗДОБУТИ ОСВІТУ

У першому семестрі у Польщі навчалося чимало студентів інженерно-технічного і математичного факультетів. Серед них і другокурсники Дмитро Островка, Євгенія Тютюнникова та Олена Єлієшвілі. В УжНУ вони здобувають фах «комп’ютерна інженерія» – у Польщі ж деякі дисципліни об’єднані, тож молодь опановувала там «технічну фізику».

«У Поморській академії Слупська дуже хороше матеріально-технічне забезпечення. Ми мали всі умови для навчання. Спочатку були трохи здивовані різною тривалістю пар: можуть бути від 40 хвилин до 3 годин.

Мені здається, що розклад в УжНУ легший для студента, ніж у Поморській академії. У Польщі пари можуть бути у різний час дня, тож розклад виходить трохи хаотичним. Після півроку навчання ми склали сесію – мали іспити з 7 предметів. Оцінки непогані: нижче за 4+ ні в кого нема.

Узагалі мені дуже сподобався їхній підхід до навчання, бо для них важливіша практика. У нас 40% балів виставляють за практичні заняття і 60 % – за модуль. Там навпаки: 25 % – теорія і 75 % – практика. Якщо ти написав модуль на задовільно, але на відмінно склав все інше, то середній бал – 4+», – розповідає Дмитро.

Студенти з УжНУ проживали у гуртожитках, про які теж дуже добре відгукуються. Вартість проживання за місяць – 100 доларів. Наші студенти жили там безкоштовно. Молодь встигла й відпочити, і поїздити Європою.

МІСТО ВЕЛОСИПЕДІВ, ГУРТОЖИТКИ З КІНОЗАЛАМИ … І ЄВРОПА БЕЗ КОРДОНІВ

«Слупськ – місто велосипедів: там хороші велодоріжки, багато парків. Ми з’їздили за 17 кілометрів до Балтійського моря, а також подорожували Польщею: були у Варшаві, Кракові, Гданську. Виїжджали у Берлін, і взагалі переконалися, що у Європі досить дешево подорожувати», – ділиться враженнями Дмитро Островка.

Студент опановує бойове самбо. У Польщі йому дозволили безкоштовно відвідувати факультатив із дзюдо. А майбутні медики і правоохоронці вивчають в Поморській академії бойові мистецтва у рамках навчальної програми.

Студенти розповідають, що за час перебування за кордоном мовного бар’єру не відчували. Вони мали окремі курси польської, всі предмети викладали польською. Але деякі викладачі переходили на англійську, а також російську, щоб українцям було легше вчитися.

«Я би повернулася туди, якби була змога. Навчання там більш вільне, немає тиску, примусу, бо вчиться той, хто хоче здобути освіту. Це дуже сподобалося. Нам зробили польські студентські квитки, за якими мали хороші знижки. Ми встигли багато побачити, поїздили польськими містами, виїжджали далі у Європу», – розповідає Олена Єлієшвілі, студентка інженерно-технічного факультету.

Її колега Євгенія Тютюнникова теж би повернулася на навчання до Польщі. Дівчині сподобалися гуртожитки, у яких є кімнати для дозвілля – кінозали, від яких усі мають ключі. «Там легше навчатися, складати лабораторні. Викладачі допомагають в усьому. Поляки досить дружні. Ми навчалися у різних групах, деякі з них були спільні з польськими студентами», – розповідає Євгенія.

Студенти УжНУ дуже вдячні ректору Слупського університету, який має українське коріння, добре володіє українською. Він співчуває українцям у їхній непростій ситуації, всіляко підтримує: у день пам’яті жертв Голодомору збирав студентів у храмі для молебню.

Оскільки, крім ужгородців, у цьому виші навчалися студенти з Маріуполя, Чернівців, Івано-Франківська, після трагічних подій у Маріуполі ректор дозволив студентам звідти залишитися ще на один семестр у Польщі.

Студенти розповідають, що поїхали би до Польщі й удруге, бо дуже багато нових вражень від цієї країни. Їм пропонували здобувати у Поморській академії другу магістратуру, тож сьогодні розглядають і такий варіант.

Для тих, хто хотів би спробувати таку форму навчання, однак ще розмірковує над тим, чи варто, студенти пропонують 10 переваг навчання у Поморській академії Слупська:

1. Безкоштовне навчання в Європі на півроку (вартість якого – тисяча євро за семестр).

2. Практика в європейському виші.

3. Можливість вивчити ще одну іноземну мову.

4. Спілкування зі студентами і викладачами з інших країн.

5. Знайомство з культурою іншої країни.

6. Хороше матеріально-технічне забезпечення.

7. Комфортні умови проживання у гуртожитках.

8. Належні умови для студентського дозвілля – доступні спортзали зі знижками.

9. Більше свободи у навчанні.

10. Вільний вихід у будь-яку країну ЄС.

Медіацентр УжНУ