У Міжгір’ї ставка туристичного збору становить 1%.

Туристичний збір – це місцевий збір, кошти від якого зараховуються до місцевого бюджету.

З метою підвищення фінансової спроможності місцевих рад Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII, зокрема, передбачено такий перелік місцевих податків та зборів: податок на майно; єдиний податок, збір за місця для паркування транспортних засобів; туристичний збір.

Наразі у податковій інспекції Міжгірського району обліковується 44 платники туристичного збору, з них 24 юридичні особи та 20 фізособи-підприємці, які справляють туристичний збір за надання послуг, пов’язаних з тимчасовим проживанням.

Так, наприклад Міжгірська селищна рада своїм рішенням № 22 від 6 січня 2011 року, затвердила положення про туристичний збір, згідно з яким платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення селищної ради про встановлення туристичного збору, та отримують (споживають) послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов’язанням залишити місце перебування в зазначений строк.

Не сплачують збір особи, які постійно проживають, у тому числі на умовах договорів найму, на території Міжгірської селищної ради, якою встановлено такий збір; особи, які прибули у відрядження; інваліди, діти-інваліди та особи, що супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого); ветерани війни; учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС; особи, які прибули за путівками та курсівками в санаторії та пансіонати.

Рішенням встановлено, що ставка туристичного збору становить 1%.

Справляння збору здійснюється: адміністраціями готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та іншими закладами готельного типу, санаторно-курортними закладами; квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб на поселення у будинки (квартири), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму; юридичними особами або фізичними особами – підприємцями, які уповноважуються Міжгірською селищною радою справляти збір на умовах договору, укладеного з селищною радою.

Податкові агенти справляють збір під час надання послуг, пов’язаних з тимчасовим проживанням (ночівлею), і зазначають суму сплаченого збору окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання.

Збір сплачується до місцевого бюджету авансовими внесками до 30 числа, наприклад, у лютому 2015 року до 28. Базою справляння є вартість усього періоду проживання (ночівлі) з вирахуванням податку на додану вартість.

За 2014 рік до місцевої скарбниці Міжгірського району надходження туристичного збору склали 69,4 тис. грн.

ДПІ в Міжгірському районі