Від прокурорів чекають реальних результатів

Володимир Янко дав кожному прокурору термін в межах місяця аби показати реальні результати роботи

«Прокурори повинні перелаштуватися», – таке завдання поставив прокурор Закарпатської області перед підлеглими, під час проведення розширеного засідання колегії за підсумками роботи органів прокуратури у 2014 році.

Зокрема, Володимир Янко зазначив, що попри складні умови у яких доводилося усім працювати протягом останнього періоду, загалом забезпечено виконання функцій, покладених на органи прокуратури, та законність в регіоні.

Так, завдяки спільним зусиллям правоохоронців вдалося забезпечити досить стабільну ситуацію в області, у тому числі криміногенну. При цьому, завдяки ефективному здійсненню прокурорами процесуального керівництва, активізовано роботу із розкриття кримінальних правопорушень. Закріплено тенденцію до гуманізації застосування запобіжних заходів, підвищується рівень використання угод про визнання винуватості та сприяння примиренню винних з потерпілими.

На колегії серед іншого відзначено, що внаслідок активізації роботи спецпідрозділів правоохоронних органів на Закарпатті знешкоджено 6 організованих груп. Завершено розслідування низки актуальних проваджень, пов’язаних із корупцією. У вчиненні цих злочинів викрито працівників митних та податкових служб, органів внутрішніх справ та райдержадміністрацій. Виявлено факти розкрадання бюджетних коштів, зловживань у сфері земельних відносин тощо. Вживаються усі необхідні заходи щодо протидії проявам сепаратизму та посягання на територіальну цілісність України.

Крім того, значну роботу проведено щодо захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, зокрема засобами цивільно-правового характеру.

Водночас, відзначивши ряд позитивних напрацювань, прокурор області наголосив на необхідності переорієнтування роботи прокуратури до вимог сьогодення. «Нікому вже потрібні сухі цифри статистики, забудьте про це. Громадськість чекає реальних результатів нашої роботи і ми мусимо довести, що ми здатні виконати покладені на нас обов`язки, ми повинні перелаштуватися або піти з посади» – наголосив Володимир Янко.

Незважаючи на позитивні момети в роботі, прокурора області турбують поширення фактів зловживань у бюджетній та податковій сферах, отримання прибутків від контрабандного переміщення товарів і, при цьому, вкрай низька ефективність роботи правоохоронців з їх виявлення та розкриття. Відсутні реальні напрацювання спецпідрозділів у боротьбі з організованою злочинністю, перш за все, у сферах земельних правовідносин, грального бізнесом, торгівлі людьми тощо.

Відтак, керівник відомства піддав критиці діяльність прокурорів, які не забезпечили належного реагування та ситуацію та наголосив на необхідності негайного усунення недоліків у роботі. Володимир Янко дав кожному прокурору термін в межах місяця аби показати реальні результати роботи і виправити ситуацію.

Прокурор області констатував, що актуальним проблемами для Закарпаття традиційно є додержання вимог земельного законодавства, охорони довкілля, незаконних порубок лісу, заборгованості із виплати заробітної плати та ін., тому прокуратура спільно з іншими правоохоронними органами надалі буде приділяти особливу увагу для їх вирішення, виходячи із наданих повноважень.

Під час засідання колегії обговорено також нові виклики, які стоять перед правоохоронними органами в умовах сьогоднішньої складної ситуації в Україні.

Йдеться, насамперед, про налагодження активної діяльності з метою недопущення проявів сепаратизму та посягання на територіальну цілісність держави, а також додержання в області вимог законодавства про мобілізацію населення.

Наголосив прокурор Закарпатської області також і на питанні підвищення рівня довіри населення до органів прокуратури. Володимир Янко вимагає від підлеглих принципового реагування на повідомлення, звернення громадян про порушення закону, які з`являються у засобах масової інформації з подальшим інформуванням про вжиті з цього приводу заходи.

«Маємо усвідомити масштаб і складність тих завдань, які перед нами стоять і відповідальність за кінцевий результат. Від нашої здатності швидко і професійно їх вирішити залежить, чи стане прокуратура найближчим часом сучасним державним органом європейського зразка» – наголосив прокурор області.

За підсумками засідання колегії розроблено ряд заходів, що дасть змогу ефективніше виконувати завдання щодо зміцнення законності й правопорядку в регіоні, які ставить перед органами прокуратури держава та суспільство.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області