На Іршавщині у дитсадках розпочали навчання основам цивільного захисту

Робота триватиме до кінця року

Найвища цінність суспільства — життя і здоров’я людей. Проте з кожним роком зростає кількість чинників, що можуть нести небезпеку і загрожувати життю, а у світлі подій, що відбуваються на сході нашої країни, зараз ці чинники зростають у рази. Особливої уваги потребують, звичайно ж, діти. Тому пріоритетним завданням працівників навчальних закладів спільно з батьківською громадськістю є навчання елементарних правил безпеки та набуття знань, умінь і навичок з цивільного захисту.

Робота з цивільного захисту в навчальному закладі розпочинається з 1-го січня та триває до грудня поточного року. Відповідальною особою є керівник навчального закладу, який організовує роботу з цивільного захисту та підготовку працівників до дій в режимах повсякденного функціо­нування підвищеної готовності, надзвичайної ситуації та надзвичайного стану. Питання цивільного захисту включають у програму навчання працівників навчального закладу з безпеки життєдіяльності.

На виконання розпорядження голови Закарпатської облдержадміністрації від 30.01.2015 №29 «Про введення на території Закарпатської області режиму підвищеної готовності територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту» та листів відділу освіти Іршавської райдержадміністрації учні, педагогічні колективи навчальних закладів, вихованці та працівники дошкільних навчальних закладів району удосконалили свої теоретичні знання і практичні навички щодо дій в умовах екстремальних ситуацій, перевірили здатність грамотно і чітко діяти , щоб захистити своє здоров’я та життя.В ході проведення заходів із цивільного захисту у всіх навчальних закладах здійснювалися комплексні об’єктові тренування, на яких, з урахуванням існуючих ризиків виникнення можливих надзвичайних ситуацій, відпрацьовуються практичні дії щодо захисту учнів, педагогічного та технічного персоналу.

Фахівці управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення районної ради приймають активну участь у проведенні Дня цивільного захисту та надають методичну допомогу адміністраціям шкіл.

Основні зусилля у розв’язанні питань цивільного захисту у дошкільних навчальних закладах району спрямовувалися на організацію навчання вихованців та працівників дошкільних установ згідно з чинними програмами цивільного захисту, навчання їх правилам поведінки та основними способами захисту від наслідків надзвичайних ситуацій, прийомам надання першої до медичної допомоги.У кожному дошкільному закладі поновлено стенди цивільного захисту, на стінах розміщені стрілки з напрямком руху до еваковиходів, плани евакуації на видному місці. Проведено засідання членів штабів цивільного захисту і зроблений чіткий розподіл обов’язків, а також були запрошені представники відповідних служб для проведення заходів виховного та практичного характеру.

Великий педагог Ян Амос Коменський колись казав: «Людину, якщо вона повинна стати людиною, необхідно формувати». А коли до цих слів додати і думку психологів, що закладене до 7 років залишається у дитини на все життя, то висновок один: основна відповідальність в становленні особистості належить батькам і вихователям, бо саме вони знаходяться поруч, коли дитина робить «перші кроки» у свідоме життя. Важливо, щоб такі кроки малечі були безпечними, тому здебільшого на долю вихователів і покладена велика відповідальність формувати ті навички і установки, які дитина вже змалку запам’ятає, усвідомить і пронесе через усе життя.

Іршавська РДА