З початку року полум’я забрало життя 8 закарпатців

Ситуація з пожежами на Закарпатті з початку 2015 року викликає серйозне занепокоєння у співробітників Управління ДСНС України у Закарпатській області. Сьогодні (дані станом на 23 лютого) в краї виникло 203 пожежі. Тоді, як за аналогічний період минулого року, їх було 132. Продовжує зростати й кількість жертв від нехтування правилами пожежної безпеки. Так, за вказаний період вогонь вже забрав життя 8 людей, серед яких двоє малолітніх діточок. Це вдвічі більше ніж за аналогічний період 2014-го.

Найбільше від вогняної стихії потерпає житловий сектор. За правило, до біди призводить порушення правил монтажу та експлуатації електроустановок; необережне поводження людей із вогнем, особливо необережність при палінні у нетверезому стані та порушення правил експлуатації пічного опалення та інших обігрівальних приладів. Хтось гріється за допомогою електричних саморобних приладів, когось влаштовує пічне опалення. Неодноразові звернення про великі ризики та небезпеку в цю пору населення і далі ігнорує, відтак трагічних випадків не меншає. Люди стають заручниками ситуацій – одні гинуть у вогні, інші – отруюються чадним газом.

Шановні громадяни! Пам’ятайте, що ваша безпека та безпека ваших рідних і близьких залежить в першу чергу лише від вас самих. Передусім, потрібно дбати про стан протипожежного захисту власної оселі. Проявляйте особливу пильність та обережність при використанні обігрівачів, відкритого вогню, газового і електричного обладнання та устаткування. Не залишайте без нагляду малолітніх дітей, не дозволяйте їм гратися з сірниками чи слідкувати за розпаленими печами. Не користуйтеся грубками, в яких утворилися тріщини, не розпалюйте печі легкозаймистими речовинами, не розміщуйте меблі ближче метра до печі. Крім того, саморобні прилади, які часто використовує населення для обігріву, є потужними струмоприймачами. Відтак, електромережа, особливо в оселях старого фонду, просто не витримує навантаження.

Окремо звертаюся до керівників підприємств, установ та організацій з проханням бути пильними при використанні електричного, газового, обігрівального та іншого обладнання на виробництві. Особливого піклування потребують системи життєзабезпечення та енергопостачання міст, населених пунктів, підприємств та установ.

Ще раз звертаюся до всіх закарпатців: тільки дотримуючись правил безпеки, будучи уважними до себе та ближніх ми зможемо уникнути більшості «сезонних» небезпек, попередимо травмування та нещасні випадки.

У разі виникнення будь-якої надзвичайної ситуації негайно телефонуйте в Службу порятунку за номером «101».

У ДСНС України у Закарпатській області