В Ужгороді через паніку спустіли полиці магазинів

У деяких магазинах вже дефіцит цукру, муки і олії.
Через стрімке падіння гривні в останні дні, українці кинулися скуповувати харчі – поки не подорожали. У деяких магазинах вже дефіцит цукру, муки і олії. Яка ситуація в ужгородських магазинах – Марина Коваль бачила.

Порожні полиці в ужгородських продуктових магазинах – це реалії останніх днів. Продавці – не встигають викладати товар. Розбирають продукти, які можна довго зберігати. Деяких, через шалений попит, нема вже і на складах. Наприклад, борошна. Зранку розібрали увесь цукор, навіть за ціною 14 з половиною гривень за кілограм.

“Купити ще можна в деяких магазинах дещо, але вже цукор у нас вже зовсім в дефіциті, вимели усі полки, всі порожні залишилися, ціни кожен день ростуть, але будемо надіятися, що все в нас зміниться на краще”, – каже мешканець Ужгороду Андрій Коваль.

Олію ще купити можна. Оксана зробила запас – десять пляшок її великій родині, вистачить на два місяці, каже жінка.

“Всі скупляють, я теж скупляю, кажуть подорожчає. я скупила одну олію, якщо вона буде по 40, то з зарплатою у 1200 гривень – ти її не накупишся просто”, – мешканка Ужгороду Оксана Хомутник.

Повні візки, черги на касах. Ігор переконаний: “масовий продуктовий психоз”- штучний.

Журналіст Юрій Лівак харчі теж не скуповує. Однак, розуміє, – чому населення запасається. Щоденне падіння гривні і здорожчання пального – неодмінно впливає на ціну продуктів.

“Як бачиш, як десять людей набивають свої візочки макаронами гречкою, крупами, всі починають боятися, що ці люди щось знають, вони починають теж купувати, паніка роздувається і відповідно процес стає масовим і неконтрольованим. Коли все стабільно, немає таких страхітливих новин з ринку з курсів, тоді нічого подібного не відбувається”, – впевнений головний редактор закарпатського інтернет-видання Юрій Лівак.

А ще, попереджають експерти, ажіотаж може зіграти проти самих покупців. Коли виникає шалений попит – продавці не втримаються від спокуси заробити якомога більше. І можуть ще підняти ціни, на власний розсуд.

http://podrobnosti.ua