Світ повинен зупинити агресію Росії в Україні

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявляє, що уряди країн світу повинні “припинити робити вигляд, що захист цивільного населення не входить в їх повноваження”.

Про це йдеться в щорічній доповіді AI.

“2014 рік був катастрофічним для мільйонів людей, які стали заручниками насильства. Реакція світу на конфлікти і зловживання з боку держав і озброєних груп була ганебною і неефективною. В той час, як люди страждали від ескалації варварських нападів і репресій, міжнародне співтовариство продемонструвало свою безпорадність”, – заявив генеральний секретар Amnesty International Саліл Шетті.

Правозахисники констатують: у країнах колишнього СРСР права людини під зростаючою загрозою. Регіон відзначився кризою і конфліктом в Україні, а також звуженням простору для свободи вираження думок в Росії і країнах Центральної Азії.

“Більше мільйона мирних жителів були переміщені, а тисячі загинули від жахливого конфлікту в Україні … У Росії влада затягнула петлю на шиї свободи вираження думок, пригнічуючи ЗМІ, навішуючи ярлики “іноземних агентів” на НУО (неурядові організації, – ред.) і несправедливо заарештовуючи активістів”, – заявив заступник директора програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв.

На думку організації, без узгоджених дій перспективи для України, Росії та інших колишніх радянських республік будуть залишатися похмурими. Конфлікт у Донбасі може призвести до зростання кількості жертв серед мирного населення і значного погіршення гуманітарної ситуації; економічні труднощі і погіршення відносин із Заходом через війну в Україні лише погіршить ситуацію з внутрішнім інакомисленням в Росії; придушення громадянського суспільства і критичних, незалежних голосів у Росії продовжиться, включаючи закриття неурядових організацій. Посилиться ризик того, що практика застосування репресивних заходів пошириться на інші пострадянські країни.

Особливу заклопотаність у Amnesty International викликає “зростаючий вплив недержавних збройних груп”. Зокрема, мова про регулярно прибуваючі з РФ в Донбас групи бойовиків і російських кадрових військових, які здійснювали звірства щодо цивільних осіб.

“Уряди повинні припинити робити вигляд, що захист цивільного населення не входить в їхні повноваження, і почати на ділі допомагати зменшувати страждання мільйонів людей. Міжнародні гравці повинні фундаментально змінити свій підхід до реагування на світові кризи”, – йдеться у звіті Amnesty.

Правозахисники також закликали п’ять постійних членів Ради Безпеки ООН відмовитися від своїх прав вето при розгляді геноцидів або інших масових злочинів.

“Ризик російського вето унеможливив застосування Радою Безпеки ООН якихось ефективних заходів щодо подій, які розгортаються в Україні”, – заявили в AI.

На думку Шетті, відмовившись від своїх прав вето, п’ять постійних членів Радбезу нададуть ООН більше можливостей для того, щоб вживати заходів по захисту цивільного населення.

http://gazeta.ua