Депутати врахували пропозиції громад щодо децентралізації

У Парламенті зареєстровані 9 законопроектів

Ключовою проблемою євроінтеграційного розвитку України є системна реформа з децентралізації влади і місцевого самоврядування. Саме вона змінює всю систему публічної влади в регіонах і населених пунктах та наближає її до громадян.

Очевидно, що представники місцевого самоврядування мають своє бачення реформних змін і воно має бути враховане. Саме задля цього Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад звернулась до свого представника у Верховній Раді, члена фракції партії ВО «Батьківщина» Вадима Івченка з проханням якомога швидше внести ті законопроекти, які роками не розглядались парламентом, і цим ще більше вихолощувалась фінансова спроможність сільських громад.

За ініціативи фракції «Батьківщина» лідером партії Юлією Тимошенко та за участі депутатів усіх рівнів від цієї партії була проведена Всеукраїнська нарада з майже 300 керівниками органів місцевого самоврядування. Це – обласні керівники, мери малих міст, сільські та селищні голови. На нараді представники місцевого самоврядування надали свої рекомендації і пропозиції фракції партії ВО «Батьківщина» у парламенті щодо внесення змін до чинних законів, а також – аби ініціювати нові законопроекти, щоб заповнити існуючі законодавчі прогалини. За словами голови Закарпатського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Михайла Лаби, який на нараді представляв Закарпаття, за підсумками заходу було напрацьовано понад тисячу пропозицій, що лягли в основу 9 законопроектів, поданих на розгляд ВРУ.

Два із цих законопроектів нині уже прийняті парламентом. Зокрема – це ЗУ «Про засади державної регіональної політики» та ЗУ «Про добровільне об’єднання регіональних громад». Метою останнього законопроекту є встановлення правових основ для об’єднання територіальних громад сіл, селищ і міст та надання їм державної підтримки у цьому процесі.

Депутати від коаліції та представники територіальних громад також порушували вкрай важливе питання щодо законодавчого повернення права органам місцевого самоврядування розпоряджатися землями поза межами населених пунктів, котре було відібране в них під час правління Януковича. Суперечливі позиції щодо вирішення цієї проблеми стали приводом для бійки у парламенті між народними депутатами Є. Соболєвим та В. Івченком.

Саме Вадим Івченко є співавтором проекту ЗУ «Про деякі заходи щодо посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами». Його сутність полягає у поверненні місцевим радам права розпорядження землями прилеглих до них територій, яким вони володіли до 2002 року. Таке законодавче введення може зруйнувати корупційні схеми Держкомзему, які вже кілька років діють під час розподілу земель поза межами населених пунктів. До слова, фракція партії «Самопоміч» офіційно вибачилася перед фракцією «Батьківщини» та особисто Вадимом Івченком за поведінку Єгора Соболєва, який стояв на позиціях збереження повноважень держкомземів у регіонах.

Ще один проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу» передбачає збільшення надходжень до місцевих бюджетів через запровадження ринкового збору, відміни пільгового режиму оподаткування підприємств електроенергетики та залізничного транспорту, а також – пропонує оподатковувати рентною платою лісокористування для розташування мисливських угідь, сплачувати земельний податок не з часу оформлення права власності на землю, а з моменту прийняття рішення органів місцевого самоврядування чи органів виконавчої влади про виділення земельної ділянки тощо.

Інші пропоновані законопроекти також стосуються посилення фінансової та законодавчої спроможності місцевих громад, розвитку фермерського, селянського та садового господарства, спрямовані на запобігання корупції у сфері землекористування тощо.

Коментар консультанта Асоціації міст України, віце-прези-дента Асоціації міст, селищ і сіл «Закарпаття – XXI століття» Олега Лукші:

«Децентралізація територіальної публічної влади і реформа місцевого самоврядування вважається першочерговою та ключовою системною реформою в Україні ще з часів Помаранчевої революції. Але ця реформа завжди зіштовхувалась із шаленим опором з боку олігархічно-кланових кіл. Їх влаштовує нинішня система з опущеною в регіони жорсткою вертикаллю державної влади в особі обласних і районних державних адміністрацій. Така система влади гостро суперечить Європейській Хартії місцевого самоврядування, породжує двовладдя в регіонах і є основою для корупції у сфері фінансів і надрокористування. Звісно, основним природним ресурсом для територіальних громад є земля і надра. Саме тому децентралізації влади і реформі місцевого самоврядування чиниться шалений опір з боку тих самих олігархічно-кланових кіл та їх представників у регіонах. Відсутність адекватної інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо сутності, змісту і ходу реформ та їх очікуваних результатів для громад – це також один із варіантів спротиву найголовнішим реформам у новітній історії незалежної України».

Газета “НЕДІЛЯ”