В Закарпатському обласному художньому музеї відкрилась виставка творів Адальберта Мартона

Митець плідно долучився до зміцнення авторитету закарпатської художньої школи, проте ім’я художника, поряд із його видатними сучасниками, є дещо призабутим.

Адальберт Мартон (1913-2007) народився у США, та ще дитиною разом із сім’єю повертається на історичну батьківщину – рідну Карпатську землю, де і відбувається його становлення як непересічної творчої особистості.

З 1937 до 1972 року мешкає в Ужгороді, згодом переїжджає до Угорщини, де живе і творить надалі. Та саме закарпатський період, на думку дослідників, приніс митцеві найкращі полотна та заслужене визнання.

У згоді з вимогами часу, чимало робіт майстра виконані в дусі соцреалізму. Проте серед творчої спадщини Адальберта Мартона, що налічує понад 10 тисяч витворів, визначне місце займають колоритні закарпатські пейзажі, розкішні натюрморти та жіночі портрети. Їх і представляє експозиція. Це близько сотні робіт, із яких лише три – експонати фонду обласного художнього музею. Інші ж – надали приватні колекціонери.

Виставка діятиме до 22 березня. Окрім того, познайомитися з творчістю митця відтепер можна і з альбому “Адальберт Мартон. Мандрівник краси”, який днями вийшов друком у видавництві «Карпати». Книга подає біографічні відомості про художника українською та угорською мовами, а також вміщує фотографії митця та репродукції картин. Появою альбому мистецька спільнота краю завдячує відомому закарпатському хірургу, професору Василю Русину, котрий став ідейним натхненником, організатором і меценатом видання та експозиції.

Найближчим часом альбом поповнить фонди культурних закладів і установ Закарпаття та Угорщини, повідомили газеті «НЕДІЛЯ» в управлінні культури ОДА.

http://nedilya.net