Санкції «ріжуть» Росію більше, ніж ціна нафти

Санкції країн Заходу та їх вплив на фінансування російських корпорацій становлять більшу загрозу для російської нафтової галузі, ніж низькі світові ціни на нафту.

Про це йдеться у доповіді міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

“Наші стрес-тести демонструють, що кредитні профілі (російських компаній – ред.) можуть витримати нафту по $55 за барель протягом декількох років. Але, якщо доступ до зовнішнього фінансування не покращиться й експортні обмеження залишаться в дії, видобуваючі компанії не зможуть робити інвестиції, необхідні для підтримки видобутку”, – зазначається у повідомленні.

Як відзначають аналітики агентства, санкції практично закрили для всіх російських нафтогазових компаній доступ до західних ринків капіталу, а не тільки для тих, які безпосередньо потрапили в санкційні списки.

За розрахунками Fitch, певний об’єм коштів здатні запропонувати російські банки, але це фінансування навряд чи буде значним, з огляду на те, що їх кредитний потенціал залежить від підтримки з боку російського уряду та Центробанку. Крім того деякі російські компанії зможуть отримати фінансування з Фонду національного добробуту.

Fitch відзначає, що це приведе до збільшення угод з китайськими банками, а також до потенційного зростання прямих інвестицій з боку китайських компаній.

“Ми не вважаємо, що санкції, що забороняють передачу певних технологій та обладнання в Росію будуть мати значний вплив в найближчий час на видобуток нафти і газу в країні. Але якщо вони триватимуть, заборона позначиться на рівні видобутку нафти в середньостроковій перспективі”, – сказано у повідомленні.

Нагадаємо, США, ЄС та ряд країн заходу запровадили щодо Росії санкції через агресію проти України. Зокрема, санкції передбачають заборону на кредитування ряду російських нафтогазових компаній та передачу їм новітніх технологій видобутку корисних копалин.

http://gazeta.ua