Сьогодні до Землі дійшла ударна хвиля від надпотужного спалаху, який стався на Сонці

В п’ятницю 13-го земляни відчули на собі ударну хвилю від сонячного спалаху.

13 березня, до Землі дійшла ударна хвиля від надпотужного спалаху, який стався на Сонці дві доби тому. Відповідне відео опубліковало NASA.

Як правило, подібні явища спричиняють погіршення самопочуття у залежних від погоди людей, надзвичайно яскраве полярне сяйво і перешкоди у системах зв’язку.

Спалах на поверхні Сонця класу Х2.2 (найсильніші) відзначили увечері 11 березня. Його викликала група плям AR2297, які розташовані неподалік від центру сонячного диска. Фотографії спалахів, зроблені в УФ-діапазоні, опубліковані на сайті NASA.

Згідно з даними Центру прогнозування космічної погоди США, сонячний викид виявився настільки великим, що на піку інтенсивності викликав відключення зв’язку в деяких районах країни.

За прогнозами вчених, протягом декількох днів буде порушена передача радіосигналів. Фахівці відзначають, що саме сьогодні до Землі підійшов викид “корональної маси” – саме це стало причиною сильної магнітної бурі.

Подібні явища на Сонці відбуваються в результаті накопичення великої кількості магнітної енергії. Частота спалахів і викидів може варіюватися від декількох в день при особливої активності Сонця, до одного разу в тиждень в більш спокійні періоди. При цьому кількість енергії, яка “викидається” в момент спалаху, еквівалентна енергії, яка виділяється під час вибуху 100 мегатонн водневих бомб.

Відео тут:  http://tsn.ua/nauka_it/nasa-pokazalo-video-nadpotuzhnogo-spalahu-na-sonci-415116.html

http://tsn.ua