Учасники АТО оздоровлюватимуться у санаторіях

Про це йшлося на сьогоднішній прес-конференції

Про оздоровлення військовослужбовців та членів сімей загиблих учасників АТО у санаторіях краю розповіла у понеділок під час прес-конференції заступник начальника управління у справах інвалідів, ветеранів війни та праці – начальник відділу з питань захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Наталія Омелянюк.

На сьогодні учасниками антитерористичної операції є понад чотири тисячі закарпатських військовослужбовців, з них понад три сотні зазнали поранень, 59 загинули. За попередніми даними, 60 військових отримали статус учасника бойових дій та мають відповідне посвідчення.
«Посвідчення учасника бойових дій видається комісією, яка утворена Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, в Києві. Після одержання статусу, військовослужбовці отримують гарантовані державою пільги та компенсації», – поінформувала Наталія Омелянюк. За її словами, учасник АТО, або уповноважена ним особа, повинен звернутися в управління соціального захисту населення за місцем проживання для призначення всіх видів допомог, які передбачені чинним законодавством.

Посвідчення членам сімей загиблих військовослужбовців – учасників антитерористичної операції видаються управліннями соціального захисту населення також за місцем реєстрації.
Військовослужбовці – учасники антитерористичної операції, які отримали статус учасників бойових дій і відповідне посвідчення, мають право, зокрема, на безкоштовне санаторно-курортне лікування.

Також вони можуть одержати компенсації вартості самостійно оплаченого санаторного лікування, завдяки обласній Програмі «Турбота».
«Для цього військовослужбовцям необхідно звернутися до місцевих органів соціального захисту населення з паспортом, посвідченням учасника бойових дій або інваліда війни, медичною довідкою за формою 070-О. Документи подаються особисто, або уповноваженою особою» – зазначила Наталія Володимірівна.

Військовослужбовці – учасники антитерористичної операції, які ще не мають статусу учасника бойових дій і відповідного посвідчення, оздоровлюються за благодійними путівками.
«Санаторно-курортні заклади Закарпаття виділили всього 55 путівок, з яких станом на 12 березня п.р. використано 29. Здебільшого це короткострокові путівки на 12 днів», – повідомила посадовець.
Направлення в заклади здійснюється за поданням військових частин та обласного комітету солдатських матерів.
Військовослужбовці можуть оздоровлюватися й у відомчих санаторно-оздоровчих закладах міністерств оборони, внутрішніх справ України й інших.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА