Закарпатські депутати вимагають від влади зупинити зубожіння людей

Депутати облради ухвалили рішення про реагування вищих посадових осіб держави на кризові ситуації в Україні. Зважаючи на критичну соціально-економічну ситуацію, що склалася у країні, у зв’язку із девальвацією гривні, стрімким зубожінням населення, відсутністю належних заходів Уряду щодо виходу із кризи, обласна рада вирішила звернутись до Верховної Ради України щодо підвищення державних соціальних стандартів і гарантій для громадян України.

«Ми, депутати Закарпатської обласної ради VI скликання, – зазначається в документі, – стурбовані ситуацією, що склалася в Україні зі встановлення основних державних соціальних гарантій для громадян у поточному році, розмір яких перевищив межу, за якою виникає загроза життю та здоров’ю людини. Більшість високопосадовців при підвищенні цін на товари та послуги для населення декларують прагнення до Європейських соціальних стандартів. Але система соціальних стандартів включає також і доходи громадян. Загальний низький рівень доходів населення та натужний вплив інфляційного чинника – це саме та важлива проблема, на яку, на жаль, сьогодні мало хто із керівників центральних органів виконавчої влади звертає увагу.

За останні роки в Україні істотно змінилися величина та структура доходів і витрат населення. У структурі грошових доходів питома вага заробітної плати зменшилася. Залишаються низькими розміри пенсій, допомоги та соціальних виплат. Проте девальвація національної валюти призвела до різкого зростання цін на продукти харчування, енергоносії, комунальні послуги тощо».

«У зв’язку з розміром мінімальної заробітної плати та пенсії у більшості населення країни, – далі йдеться у Зверненні, – загальні витрати домогосподарств на продукти харчування, комунальні платежі, енергоносії, прямі і непрямі видатки перевищують 100% їх середньомісячних сукупних доходів, що свідчить про фактичне зубожіння. Випробування, які переживають сьогодні пересічні громадяни, зачіпають не тільки господарську систему, але і несуть потенційну загрозу для основного інституту соціальної організації – держави.

Величина реальних показників розвитку українського суспільства свідчить про ймовірні соціально-політичні наслідки, які можуть призвести до люмпенізації і маргіналізації суспільства, антагонізації соціальної структури суспільства та соціального вибуху».

Зважаючи на вище наведене, облрада просить законодавчо, з урахуванням рівня інфляції, збільшити мінімальні виплати.

Прес-служба облради