Закарпаття підпише угоду про партнерство

Програми розвитку готували в Угорщині

Минулого тижня делегація Закарпатської області побувала в місті Ніредьгаза, де відбулося засідання робочої групи з підготовки Програми розвитку співробітництва між Саболч-Сатмар-Березькою областю та Закарпатською областю у сфері поглиблення добросусідських відносин, а також транскордонних, культурних, та економічних зв’язків на 2015-2016 роки. Перший заступник голови Закарпатської обласної ради, керівник робочої групи Михайло Попович провів зустріч із заступником голови загальних зборів Саболч-Сатмар-Берег Іштваном Сабо та мером міста Ойяк Міклошем Керекеш, головою комісії з питань міжнародних зв’язків та транскордонного співробітництва загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег. В складі закарпатської делегації був також директор комунального підприємства облради «Агентство регіонального розвитку» Валерій Грищенко.

В ході зустрічі сторони окреслили можливі сфери співпраці та підготували проект Програми розвитку співробітництва між двома областями. Проект Програми вдався об’ємний і передбачає здійснення низки практичних заходів в соціально-економічній та культурно-гуманітарній сферах.

Сторони висловили переконання, що реалізація пунктів Програми сприятиме розвитку співробітництва між територіальними громадами обох регіонів, поглибленню дружніх стосунків та людських контактів, розвитку економічного, культурного та екологічного середовища.

Угорська сторона в черговий раз запевнила в тому, що Україна є важливим сусідом Угорщини, і угорці підтримують демократичні перетворення в нашій державі, європейську інтеграцію та наближення України до європейських стандартів по всіх напрямках.

Михайло Попович подякував за позицію угорської сторони і наголосив на важливості активізації співпраці наших прикордонних регіонів, вироблення спільної позиції в програмах транскордонного співробітництва, проведення, з цією метою, спільного засідання постійних комісій з питань транскордонного співробітництва Закарпатської обласної ради та загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області, що було схвально сприйнято угорською стороною.

Сторони дійшли згоди й щодо налагодження тісних контактів на рівні громад – між містами та селами, так як механізм роботи на рівні міст-побратимів надзвичайно ефективний. Домовлено узгоджувати позиції щодо співпраці двох областей у контексті формування нових проектів у рамках європейських програм.

Домовлено про те, що голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко та голова загальних зборів Саболч-Сатмар-Березької області Оскар Шестак підпишуть Програму розвитку співробітництва між Саболч-Сатмар-Березькою областю та Закарпатською областю на 2015-2016 роки уже найближчим часом.

Про створення робочої групи, делегуючи трьох представників від кожної зі сторін, було домовлено у ході зустрічі керівництва Закарпатської області із делегацією Саболч-Сатмар-Березької області на чолі із головою Оскаром Шестаком 17 лютого 2015 року в Ужгороді.

Прес-служба облради