Українці знову зможуть достроково знімати депозити

Національний банк України має намір незабаром скасувати обмеження на вилучення депозитів. Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарева в інтерв’ю Bloomberg.

За її словами, це буде зроблено після того, як завершаться заходи з очищення банківської системи. “Це буде скоро”, – підкреслила Гонтарева.

Глава НБУ переконана, що без макроекономічної стабільності “очищення” банківського сектора не забезпечить необхідного ефекту. “Тільки макроекономічна стабільність, тільки зростання ВВП, тільки дійсно стабільна ситуація на валютному ринку принесуть нам реальну стабільність в банківський сектор”, – підкреслила вона.

“Я бачу світло в кінці тунелю, – сказала вона. – Тридцять п’ять банків становлять 85% нашої банківської системи, і основна робота була пророблена з ними”. Вона також додала, що “банківська система все ще спливає кров’ю, ми досі втрачаємо депозити фізичних осіб”.

Нагадаємо, Національний банк України з 13 жовтня 2014 року заборонив дострокове виконання договорів за вкладами.

Раніше президент Петро Порошенко заявив, що обмеження на доступ населення до банківських вкладів скасують найближчим часом. За його словами, зупинити відтік депозитів вдалося в результаті ефективного діалогу уряду і НБУ, а також рішенню МВФ про виділення Україні 17,5 млрд дол. кредиту.

http://gazeta.ua