18 березня – пам’ять святого мученика Конона Ісаврійського

Святий мученик Конон Ісаврійський народився в селищі Віфанія, розташованому в Ісаврії.

З ранніх років архістратиг Михаїл являвся юнакові і допомагав Конону в багатьох важких обставинах його життя.

За наполяганням батьків Конон одружився з дівчиною на ім’я Ганна, яку після весілля переконав залишитися незайманою. Молоде подружжя жили як брат із сестрою, присвятивши себе цілковито Богові.

Святий Конон привів до християнської віри і своїх рідних. Його батько за викриття ідолопоклонників прийняв мученицьку смерть.

Рано поховавши матір і дружину, святий Конон продовжував служіння Богу, цілком присвятивши себе чернечим трудам, посту і молитви. У похилому віці святий подвижник був прославлений даром чудотворіння.

Коли в Ісаврії почалися гоніння на християн, одним з перших постраждав святий Конон.

Його піддали жорстоким тортурам за відмову принести жертву ідолам. Проте жителі Ісаврії, дізнавшись про катування, яким піддався святий, вирушили зі зброєю в руках на захист мученика.

Злякавшись народного гніву, кати бігли, а жителі міста знайшли мученика зраненого і закривавленого на місці катувань. Святий Конон шкодував про те, що не удостоївся прийняти мученицьку смерть заради Господа.

Через два роки святий Конон мирно помер і був похований поруч зі своїми батьками і дружиною.

Ймовірно мощі святого зберігалися в присвяченому йому храмі недалеко від Константинополя.

У роки іконоборства череп святого був перевезений у місто Паф на острові Кіпр і укритий у гірському монастирі Богородиці Хрисороятіси.

http://religions.unian.ua