Закарпаття може претендувати на звання транзитного центру

Закарпаття відіграє не останню роль у транспортних зв’язках з Європою. Водночас, регіон може відігравати визначальну роль і у забезпеченні євразійських транспортно-торговельних зв’язків

У цьому переконані депутати облради. То ж на пленарному засіданні 21 сесії своїм рішенням звернулися до Президента України Порошенка П.О., Прем’єр-міністра України Яценюка А. П. щодо вжиття заходів, спрямованих на ефективне функціонування національної мережі міжнародних транспортних коридорів та розвиток залізничного комплексу на Закарпатті.

«Закарпаття, знаходячись на перехресті головних транспортних артерій з країнами Євросоюзу, виконує роль західних воріт України в Європу на шляху євразійських транзитних перевезень, – зазначається в Зверненні. – Життєдіяльність області історично пов’язана з роботою митних і прикордонних органів, залізниці і підприємств транспортної інфраструктури. Сьогодні перед нашою країною постали неймовірні фінансово-економічні та військово-політичні виклики з боку Росії, які можуть повністю заблокувати транзитні перевезення через територію України в напрямі країн СНД. Наразі залізничний транзит з ЄС, який раніше пролягав через Україну, переважно скеровується через Білорусь і морські порти Російської Федерації та країн Прибалтики.

У той же час Закарпаття могло б відігравати визначальну роль у забезпеченні євразійських транспортно-торговельних зв’язків. Адже на його території є один із найбільших прикордонних транспортних комплексів України у складі 5-го міжнародного транспортного коридору та шести міжнародних і чотирьох міждержавних залізничних й автомобільних переходів, міжнародного аеропорту. Є можливості для розвитку ще й річкового транспорту. Це об’єктивно визначає Закарпаття як природний транзитний міст між Європою й Азією. Раніше потенційний обсяг перевезень через Закарпатську область оцінювався в 52,0 млн т експортно-імпортних і транзитних вантажів у рік. При цьому головною складовою комплексу транспортних послуг завжди були роботи з перевантаження вантажів із колії 1435 мм на 1520 мм. На території Закарпатської області за часів радянської влади на перевантажувальних фронтах щодоби обслуговувалось 1500 – 1700 вагонів, обсяги перевезень сягали 41,5 млн т на рік, в тому числі 33,4 млн т – експорту та 8,1 млн т – імпорту. Це давало стабільну високооплачувану роботу тисячам закарпатців.

У зв’язку з цим доцільно розробити державну програму на короткострокову та довгострокову перспективи з відновлення позицій України на міжнародному ринку перевезень як транзитної держави, з врахуванням використання існуючого потужного потенціалу. Наявні можливості комплексної термінальної обробки експортно-імпортних і транзитних вантажів на кордоні з ЄС, що відповідають сучасним вимогам міжнародного транспортного ринку інтермодальних перевезень, а також нормативні та практичні напрацювання транспортних компаній свідчать про те, що Закарпаття вже сьогодні може претендувати на статус європейського транзитного центру.

З-поміж головних завдань означеної програми – відновлення довіри європейських партнерів до безпеки та якості послуг всіх підрозділів «Укрзалізниці» та транспортно-експедиторських і термінально- логістичних компаній. При цьому головним сигналом для учасників міжнародного транзиту про відновлення сприятливих умов транспортування через територію України мають стати конкретні кроки з боку «Укрзалізниці» та влади.

Також задля встановлення об’єктивної картини сучасного стану справ у транспортному комплексі на західних кордонах України та з метою відпрацювання програми з відновлення позицій України на міжнародному ринку перевезень як транзитної держави, вбачаємо за необхідне створення відповідного Агентства 5-го міжнародного транспортного коридору з дислокацією в Закарпатській області, головними завданнями якого стали б: консолідація ділових інтересів співтовариства для збільшення масштабів транспортного бізнесу Євразії; створення транспортно-логістичного сервісу на світовому ринку; розвиток технологій взаємодії інфраструктурної системи з іншими стандартами перевізної діяльності; відтворення ринку ремонту і виробництва рухомого складу нового покоління; збільшення інвестиційних потоків у розвиток транспортної інфраструктури.

Крім цього, у контексті стабілізації та розвитку самоврядних територій Західної України просили б також Вашої підтримки у реалізації проекту відновлення і ефективного функціонування гірських залізниць колії 750 мм в Карпатському регіоні України, ініційованого науковцями Дніпропетровщини та підтриманого громадськістю Закарпатської області. Цей проект не тільки реально доступний для реалізації, а ще і вкрай економічно необхідний для Закарпаття, є значимим не тільки для західних регіонів України, а й для держави в цілому».

Враховуючи наведене вище, депутати облради просять вжити відповідних заходів щодо реалізації наведених пропозицій, спрямованих на розв’язання проблем, що негативно вливають на розвиток залізничного комплексу на Закарпатті».

Прес-служба облради