У Закарпатті бракує агрономів

Голова ОДА Василь Губаль закликав розвивати профтехосвіту на Закарпатті – «наблизити її до реалій», аби дати як роботу випускникам, так і розвивати економічно край.

В обласній раді пройшла колегія департаменту освіти і науки облдержадміністрації, на якій були присутні, окрім фахівців галузі та керівника департаменту Михайла Мотильчака, і голови ОДА та ради Василь Губаль та Володимир Чубірко.

Одним з перших питань на зібранні порушили тему професійно-технічної освіти в краї, робітничого, виробничого навчання. Керівник краю, слухаючи статистику, попросив детальних даних стосовно потужностей закладів у розрізі спеціальностей, поцікавився моніторингом цього процесу.

Василь Губаль наголосив: “Як на мене, він має бути на статистичний, а дієвий – показувати інформацію про те, яких фахівців справді потребує ринок праці, і таким чином, виходячи з цього, і розвивати спеціальності”.

Голова ОДА аргументував: до прикладу, зіштовхнулися з тим, що в області бракує агрономів – краю замало фахівців у сільському господарстві, відчувається “голод” кадрів, які могли б якісно налагодити садівництво, тваринництво. “Подіний стан справ і в інших сферах, але зараз говорю в першу чергу про сільське господарство, що має перспективу, але якому, вважаю, неналежна увага. Якби наші діди побачили б, як ми тут ґаздуємо – не подякували б нам. Тож пропоную об’єднати зусилля навколо цього – щоби виправити стан справ та ефективно розвивати галузь, хазяйнувати”

Відтак голова області закликав попрацювати над відкриттям відповідних, актуальних, спеціальностей у закладах. Також запропонував утворити моніторингову групу, яка б могла визначити – які спеціальності варто розвивати в професійно-технічній освіті.

“Але підкреслюю: мова не про статистику, а про реальний стан справ. Власне, кожен керівник професійно-технічного навчального закладу має відстежувати ситуацію – кого потребує ринок праці, як працевлаштовуються випускники, які спеціалісти будуть запитані, й діяти відповідно. І ще: рекомендую на просто слідувати за вказівками профільного міністерства, а враховувати особливості регіону, потреби області, її господарства. Й також – іти до наших дітей, наших абітурієнтів і пропонувати їм здобути освіту, яка не буде відірвана від життя й приноситиме добробут їм, і розвиток – Закарпаттю”, – сказав Василь Губаль.

Прес-служба Закарпатської ОДА