В Ужгороді презентували одяг та вишивку Закарпаття

Довідково-сувенірне видання реалізоване в рамках проекту «ProMuseum: Розвиток ресурсної бази та модернізація музейної галузі». Започаткований торік проект є спільною ініціативою ГО «Український центр музейної справи», Міжнародного фонду «Відродження» та МБФ «Україна-3000».Ідея проекту полягала у створенні сучасного музейного сувенірного продукту, що поєднував би змістовне наповнення та оригінальне втілення.

Участь у конкурсі на здобуття мікрогрантів узяли 18 музейних установ України, 10 проектів — перемогли. Серед них і проект «Відкрий для себе Ужгородський скансен».Джерельною базою для підготовки листівок послугувала музейна колекція одягу та одягової вишивки, а це — понад 3000 експонатів, з яких авторка проекту Тетяна Сологуб-Коцан відібрала найбільш характерні. Всього до збірника увійшли 16 листівок, на яких зображені одягові комплекси всіх адміністративних районів краю та етнографічних груп українців Закарпаття, а також представлене традиційне вбрання угорців і румунів краю.Як розповідає Тетяна Сологуб-Коцан, вишивка на закарпатських сорочках, маючи ряд спільних ознак, виявляє безліч локальних особливостей, що простежуються у колориті, техніках вишивання, будові та поєднанні орнаментальних мотивів і їх розташуванні на сорочках.

Окрім довідкової та естетичної цінності, видання має і практичне значення. На звороті кожної листівки подано схему конкретної вишивки — з тим, аби всі охочі змогли власноруч відтворити автентичні орнаменти.Наступна презентація збірки листівок «Традиційний одяг та вишивка Закарпаття», поінформували в управлінні культури Закарпатської ОДА, відбулася 28 березня у Києві під час урочистого представлення результатів роботи всіх музеїв — переможців конкурсу.

Газета “Новини Закарпаття”