Юрій Андрухович презентував в Ужгороді свою збірку

Дійство відбулося вчора, 28 березня

28 березня на «Березневих котах» відбулася презентація збірки есе «Тут похований Фантомас» Юрія Андруховича. Письменник зачитав кілька творів, розповів про особливості цієї книги та поділився творчими планами.

Модератор вечора Андрій Любка стверджує, що «Тут похований Фантомас» – збірка есеїв, колонок, коротких історій, які писалися впродовж 4 років. Цікаво, що на політику письменник тут дивиться крізь призму культури, мистецтва.

Юрій Андрухович розповідає, що вирішив видати цю книгу випадково, коли через те, що в одній з поїздок у нього не виявилося що почитати, почав переглядати власні тексти – колонки для «ТСН. Погляд». І несподівано для себе відкрив, що деякі з них залишаються актуальними. Так і відібрав дві третини для книги – понад сімдесят творів із двох сотень текстів.

Письменник обрав таку назву, бо вона інтригує: «Ми ще пам’ятаєм епоху «Фантомаса». Коли фільм вийшов на екрани глядачі очікували всемогутньої людини, незвичайної атмосфери. Люди думали, що буде страшно, а було смішно, бо французи зробили кінокомедію, – пояснює Юрій Андрухович. – Страх – невід’ємний у нашому житті, але маємо і можливість сміятися. Тому «Тут похований Фантомас», бо ми його позбулися, але він нагадує про себе і заважає нам».

На презентації письменник прочитав кілька творів, серед яких «Колишні жінки», «Синдроматика виходу», «Європа, поле битви» та інші.

На питання про новий роман митець відповідає: «Є сенс очікувати. Я сам очікую цього (Сміється. – Авт.). Вимальовується щось, але це не буде роман». Юрій Андрухович називає цю книгу найдовшою, бо в неї увійдуть життєві історії про відомих і невідомих нечестивців, першу з яких написав ще 1990 року, а над кінцевими працює й нині.

Завершилася презентація автограф- та фотосесіями.

До речі, Юрію Андруховичу дісталося ґран-прі цьогорічного фестивалю «Березневі коти» і металева статуетка (автор Едуард Магдинець). За словами Віка Коврея, це вже шосте ґран-прі фесту. Попередні нагороди отримали Богдан Задура, Юрій Винничук, Міхай Габай, Павло Ковач… Переможців обирає оргкомітет, зазвичай ним стає наймасштабніша постать фесту.

Іванка Когутич, Медіацентр УжНУ