На Закарпатті працює пожежна команда, аналогів якій немає в Україні та за кордоном

Рятування людей, ліквідація пожеж, дорожньо-транспортних пригод, наслідків повеней – це весь перелік робіт, які виконує на території Мукачівського та Берегівського районів Дерценська церковна добровільна пожежна пожежа команда, яка є надійним помічником оперативно-рятувальної служби Закарпатської області.

У грудні 2015 року даний підрозділ відзначатиме 10-ту річницю з дня свого створення. Запрацювала унікальна за своїми особливостями роботи добровільна пожежна команда ще в грудні 2005 року. Тоді релігійна громада с. Дерцен викупила напівзруйновану будівлю, в якій раніше розташовувалася контора місцевого колгоспу. Ідея створити пожежну команду виникла у місцевого пастора реформаторської церкви Миколи Жуковського, котрий за рахунок церковних коштів втілює в життя різні соціальні проекти з допомоги малозабезпеченому населенню.

“Даний населений пункт знаходиться на 15-кілометровій відстані від райцентру. На сьогоднішній день основною проблемою, передусім, є віддаленість населених пунктів від місць дислокації основних підрозділів оперативно-рятувальної служби. На прибуття до місця пожежі витрачається чимало дорогоцінного часу, що безпосередньо впливає на наслідки дії вогню та знищення матеріальних цінностей”, – розповів Микола Жуковський.

У 2005 році, поспілкувавшись з громадою села, серед населення знайшлися добровольці. З їх числа й була створена церковна добровільна пожежна команда, яку очолив сам духовний наставник громади. Новобранців пожежної справи відправили на стажування до професіоналів угорської Тотобані, щоб перейняти досвід роботи з іноземним обладнанням. Потім усі працівники пройшли курс тактичної підготовки у боротьбі з вогняною стихією та ліквідації різного роду надзвичайних ситуацій при Мукачівському районному підрозділі Управління ДСНС. Власними силами дерценці також доукомплектували пожежний автомобіль обладнанням українського стандарту. Сьогодні в ньому є і спорядження для рятування людей на воді (рятівні жилети), і бензопили, апарати захисту органів дихання, засоби освітлення, переносні мотопомпи і т.ін. Особливістю цієї команди є те, що несення служби пожежниками здійснюється на дому. Викликати допомогу можна за двома телефонами мобільного зв’язку, що передаються позмінно. Їх номери роздані по сільських радах, магазинах, школах, будинках культури та серед населення. При отриманні тривожного повідомлення про пожежу піднімається по тривозі чергова варта й на протязі десяти-п’ятнадцяти хвилин автомобілі вже слідують до місця виклику. Весь особовий склад працює на громадських засадах.

На даний час підрозділ нараховує 40 добровольців, які виїждають на ліквідацію надзвичайних ситуацій на двох пожежних автомобілях. Зважаючи на проблеми водопостачання, особливо вона відчутна у сільських населених пунктах, для підвозу води наявна восьмитонна цистерна. Підрозділ має також на балансі автомобіль для доставки особового складу до місця події, шість мотопомп різної потужності та моторний човен. А віднедавна при команді запрацювала й швидка допомога, котру укомплектували з числа місцевого населення, яке має медичну освіту.

На рахунку пожежної команди понад 300 виїздів на ліквідацію різного роду НС та пожеж. Команда активно залучається для ліквідації пожеж на допомогу мукачівським рятувальникам. Також у 2013 році дерценські пожежники працювали на ліквідації наслідків повені на р. Дунай в Угорщині.

Сам же керівник пожежної команди Микола Жуковський розповідає, що проблем із функціонуванням даного підрозділу вистачає, адже техніку і обслужити потрібно, і є певні проблеми із паливно-мастильними матеріалами, але ж робота, яку виконує підрозділ, того варта. Найбільшою цінністю вважає врятовані матеріальні цінності та людські життя, і ,звичайно, вдячність громадян за бездоганно виконану роботу.

Як зазначають в Управлінні ДСНС України у Закарпатській області, дана пожежна команда за своєю природою є унікальною, адже аналогів її існування в Україні та й за кордоном немає. Створення подібного роду протипожежних формувань може стати альтернативою місцевих пожежним командам, які фінансуються з бюджетів місцевого рівня. А враховуючи соціально-економічне становище Закарпатської області, коли більшість сільських та селищних рад є дотаційними, утримувати на балансі пожежні підрозділи виходить вкрай важко.

Управління ДСНС України у Закарпатській області