Селище Дубове на Тячівщині потопає у смітті

Дубове має всі передумови бути туристичним селищем. Адже розташоване у гірській зоні, звідки відкриваються прекрасні краєвиди Карпат. А ще має розвинену інфраструктуру та чималу кількість розважальних закладів.
Будівлі місцевих жителів – ошатні та модерні. Й можна б з впевненістю сказати, що це маленьке європейське місто, якби не розбиті дороги та смітники. Саме велика кількість стихійних сміттєзвалищ затьмарюють красу селища.

…Викидають непотріб люди де завгодно, найбільше забруднені прибережні та придорожні зони. Зосереджені смітники при в’їзді до селища та на його виїзді. Є немало куп сміття на березі річки Тересва біля транспортного мосту. Несанкціоноване звалище утворили мешканці селища й біля пекарні. На всіх смітниках серед купи непотребу чимало пластикових пляшок, використаних підгузків та інших побутових відходів. На берегах річки видніється будівельний брухт, побачити тут можна й старі меблі – шафи, стільці та крісла.

Селищний голова Василь Носа каже, що викидають непотріб, у основному, ті, що не заключили договори з фірмою, яка займається вивозом сміття. Нині лише 3,5 тис. дворогосподарств користаються послугами фірми. Однак задля покращення екологічної ситуації у селищі, необхідно укласти угоду щодо вивозу сміття ще хоча б з 500 власниками дворогосподарств. Також вкрай важливо, аби громадяни збагнули, що чисто там, де не смітять. Адже несанкціоновані смітники громада селища, у рамках акції з благоустрою території, щорічно ліквідовує. Та щораз з’являються нові.

Зі слів Василя Носи, на початку березня селищна рада видала розпорядження про оголошення на території Дубового місячника з благоустрою. Наразі вже проведено ряд робіт з облагородження. До акції було залучено учнів шкіл населеного пункту та студентів ЗМТ. Школярі очистили узбіччя та береги р. Тересви, а студенти – територію, прилеглу до навчального закладу. Таку ж роботу буде проведено напередодні Великодніх свята.

Разом з тим, допомогли навести лад на двох цвинтарях та прибрали селищний парк 5 дубівчанок, яких було направлено на громадські роботи щодо благоустрою населеного пункту з служби зайнятості. Василь Носа запевняє, що потрудились жінки на славу. Адже зони, де вони прибрали, були вкрай захаращені. Найбільш вразило селищного голову те, що недобросовісні громадяни наважуються оскверняти пам’ять про своїх померлих предків, викидаючи сміття на кладовища. Та не лише це обурює. Василь Михайлович додає: «Люди настільки знахабніли, що почали забруднювати не тільки територію у самому населеному пункті, а ще й вивозять мішки з непотребом у ліс, на пагорби та до гори Апецька».
Самотужки селищна влада з цим явищем не може впоратись.

Василь Носа каже, що нині працівників органу місцевого самоврядування можуть тільки організовувати акції з благоустрою території населеного пункту та закликати громадян берегти природу. Однак штрафувати порушників вони не мають права. Це прямі обов’язки силових структур. Тож тільки з їх допомоги можливі певні зміни. Також наголошує, що селищна рада готова допомагати у виявленні правопорушників й має намір, задля контролю порядку та чистоти у Дубовому, встановити на центральній вулиці та у місцях, де зосереджено найбільші стихійні смітники, відеоспостереження. Та це тільки один з етапів у боротьбі з забрудненням. До вирішення ситуації необхідно підходити комплексно й шукати першоджерело проблеми.

І як зазначає Василь Михайлович, причина виникнення несанкціонованих смітників – це неповага людей до самих себе, низька культура виховання та відсутність моральних цінностей. І, перш за все, привчати селян до охайності й чистоти треба ще з пелюшок. Тож проводити просвітницьку роботу серед населення мають педагоги, духовенство та всі небайдужі громадяни. Порядок у селищі, як і у всьому районі, настане тоді, коли кожен громадянин задумається й зрозуміє, яку шкоду робить екології краю, викидаючи непотріб у невідповідних місцях.

Наразі у Дубовому починають готуватись до зустрічі світлого свята – Воскресіння Господнього, а тому жителі активно прибирають території своїх господарств. І хочеться вірити, що непотріб з осель не понесуть до лісу чи берегів річок, а викинуть у сміттєвий бак.

http://www.tyachiv.com.ua