Римо-католики відзначають Велику або Страсну п’ятницю – день, коли розіп’ято Ісуса Христа

Страсна, або Велика, п’ятниця є одним з останніх днів Великого посту.

Період Великого посту охоплює 40 днів, передуючих святкуванню Великодня. Оскільки всі неділі Великого посту і буденні дні Страсного тижня прирівнюються по своїй значущості до великих свят, то всі інші свята, що припадають на ці дні, переносяться на найближчий вільний від урочистостей і свят день.

Відповідно до церковних розпоряджень, кожен католик зобов’язаний хоч би один раз в рік у Великий піст або в Пасхальний період взяти участь в таїнствах покаяння. Кожну п’ятницю Великого поста у всіх католицьких храмах здійснюється особлива процесія, звана Хресний шлях і поклоніння Святому хресту. Кульмінацією Великого посту вважається Страсний тиждень, який починається зі святкування Входу Господня до Єрусалиму (Вербної неділі) і закінчується Пасхальним триднів’ям (Triduum Pasсhalis), яке включає Великий (Страсний) четвер, присвячений спогаду Таємної вечері, Велику (Страсну) п’ятницю, присвячену спогаду пристрастей Господніх, і Велику (Святу) суботу напередодні пасхального торжества.

Страсна п’ятниця передує святу Великодня і присвячена спогаду про день розп’яття і смерті Ісуса Христа. Форми вшановування Страсної п’ятниці широко варіюються – від простого спогаду або спеціальних богослужінь у протестантів до особливого літургійного чину в Східних церквах і складного літургійного церемоніалу в Римсько-католицькій церкві. У Католицькій церкві богослужіння Страсної п’ятниці приурочені до 3 години дня, оскільки вважається, що в цей час помер Ісус Христос. Хоча ця служба здається єдиною, насправді вона складається з чотирьох самостійних частин, кожна з яких має власне походження і історію.

Перша, найдавніша частина, чинопослідування Слова, здійснювалася в стародавній церкві в тих випадках, коли не здійснювалося таїнство євхаристії. В даний час вона включає низку читань із Старого Заповіту, що завершується урочистим читанням розповіді євангеліста Іоанна про пристрасті Христові. Друга частина складається з декількох молитов (що походять з 5 століття) про виконання всіляких духовних потреб всіх людей на землі. Третя частина – чин поклоніння хресту, пов’язаний із стародавнім звичаєм, що практикувався християнами в Єрусалимі.

Розп’яття закривають покривалом в неділю, яка починає Срасний тиждень. Потім священик і його помічники знімають покривало, після чого священнослужителі і прихожани цілують розп’яття.

http://www.rbc.ua