Сьогодні римо-католики святкують Великдень

У храмах співають гімн, що має назву «Да возрадується!», а потім читають дванадцять пророцтв.

Cимволом Пасхи у римо-католиків є фарбовані яйця. Ця святкова деталь є спільною для православних християн та католиків в Україні. Одні та інші згідно з традицією здійснюють освячення яєць у храмі.

Католицька церква латинського обряду вночі перед святкуванням Воскресіння Христа відправляє літургію, що називається «Пасхальне чування».

4 квітня в суботу ввечері католики всього світу месою навечір’я Пасхи починають святкування головної події літургійного року – Воскресіння Христового. За давньою церковною традицією під час меси єпископи і священики хрещення дорослих кандидатів, які виявили бажання прийняти це таїнство в Католицькій церкві і пройшли тривалу підготовку до нього.

Біля входу в храм священик благословляє вугілля, від яких буде запалена великодня свічка – «пасхал», що символізує Христа. Священик викреслює на пасхалії хрест, малює грецькі літери «альфа» і «омега», а також пише рік святкування Пасхи – «2015», вимовляючи: «Христос вчора і сьогодні, початок і кінець, альфа і омега. Йому належать часи і віки, Його слава і влада на віки віків. Амінь». Потім, встромлюючи в пасхал крупиці ладану, священик каже: «Ранами Своїми святими і славними убезпечує і зберігає нас Христос. Амінь». Після цього священик запалює пасхал від вугілля багаття.

Входячи разом з процесією в темний храм, священик (або диякон) тричі виголошує: «Світло Христове». Присутні в церкві відповідають: «Дяка Богові». Віруючі запалюють свої свічки від Пасхалі, а в храмі спалахує світло, і диякон проголошує Великдень древнім і величним гімном «Exsultet» («Так радіє нині небесне ангельське воїнство»).

Літургія Слова в цей день складається із семи читань зі Старого Завіту і двох читань з Нового. Після кожного читання звучить псалом і молитва священика. Після закінчення старозавітних читань, вся церква співає гімн «Слава во вишніх Богу», і з цього моменту в храмі знову звучить орган і дзвони, прославляючи Христове Воскресіння.

Після навечір’я Пасхи починається урочиста процесія (Хресний хід Воскресіння Господнього). Під час цієї процесії зі Святими дарами віруючі тричі обходять навколо церкви, проголошуючи і прославляючи Христове Воскресіння.

http://religions.unian.ua