На Тячівщині пройшов майстер-клас з писанкарства

У одній з бібліотек там провели майстер-клас.

В бібліотеці-філії №37 с.Чумальво було проведено майстер-клас з Світланою Криванич.

На зустрічі вона розповідала та ділилася досвідом викладання бісеру на писанці. Присутні із задоволенням слухали майстриню та переймали її досвід, адже Світлана Василівна, бездоганно володіє бісерною технікою. Її пасхальні яйця облиті воском дивують людське око Медик за фахом, ще в дитячі роки задивлялася як створює писанки мама та тітка. Ще тоді в неї виникло бажання творити, дивувати та відкривати браму у світ прекрасного. Вона вкладає іскорку душі в кожну писанку.

Мініатюрні шедеври Світлани Криванич – це курячі, лебедині, страусині, качачі, гусячі яйця. Кожне яйце відрізняється неповторним візерунком. Вони неодноразово були представлені на виставках в Німеччині, Чехословаччині та Україні.

30 березня був проведений майстер клас по техніці “Вільний батік» викладачем відділу образотворчого мистецтва Дубівської ДШМ Ребар М.М. Учні ознайомились з цікавою технікою розпису по тканині та історією виникнення батіка , методами роспису.

Батік – це особлива техніка розпису тканин, якій характерні надзвичайна різнобічність, багатоплановість, таємничість, магічність, особливий дух і багато-багато іншого.

Розпис тканин розпочався ще понад 2000 років в декоративно- ужитковому мистецтві різних країн світу.

Так, найдавніші зразки тканин, розписаних у техніці батик, знайдені археологами на територіях Західної та Центральної Африки, Єгипту, Ірану, Індії, Китаю, Японії, Індонезії й островів Океанії. Найбільшого розвитку ця складна техніка набула в декоративно- ужитковому мистецтві населення індонезійського острова Ява.

Із часом, індонезійське мистецтво “батика” широко розповсюдилось у декоративно-прикладному мистецтві інших народів, набуваючи при цьому характерних національних особливостей змісту, форми й стилістики самого розпису. В Україні мистецтво розпису тканин у техніці “батик” не стало суто національним. Однак протягом останнього часу дедалі більше зростає кількість митців, які захоплюються цією технікою. Саме тому сучасний етап розвитку мистецтва розпису тканин, збагачуючись інтернаціональними традиціями, набуває своєрідного, суто українського забарвлення.

Новини Тячівського району