8 квітня – Собор Архангела Гавриїла

На другий день після свята Благовіщення звершується пам’ять – «собор», власне, молитовне зібрання на честь архангела Гавриїла, який приніс Діві Марії звістку про народження від Неї Спасителя світу.

Архангел Гавриїл – це один із семи головних ангелів, які, згідно книзі Товита, «приносять молитви святих і входять пред славу Святого». Ім’я Гавриїл з єврейської перекладається як «сила Божа».

Архангел Гавриїл кілька разів згадується в Писанні, як Небесний вісник, якого Бог посилає, щоб передати людям Свої плани про спасіння роду людського.

Так, архангел Гавриїл кілька разів з’являвся пророкові Даниїлу і розкривав йому таємниці пришестя Месії, гонінь антихриста та кінця світу. Перед пришестям Сина Божого у світ архангел Гавриїл з’явився в храмі старцеві Захарії і повідомив йому про чудесне зачаття Предтечі.

Через шість місяців він з’явився в Назареті Діві Марії зі звісткою про обрання Її бути Матір’ю Христа Спасителя.

На думку деяких отців Церкви, архангел Гавриїл був посланий для підкріплення Спасителя під час молитви в Гетсиманському саду і потім для того, щоб сповістити Богоматері день Її Успіння. Ось чому в богослужбових книгах Церква іменує архангела Гавриїла «служителем чудес».

Але будучи Божим вісником найважливіших старозавітних і новозавітних подій, архангел Гавриїл, напевно, повинен бути особливо близьким до Бога.

На іконах архангел Гавриїл зображується іноді з білою лілією в руці, яку за переказами він приніс Діві Марії в день Благовіщення.

http://religions.unian.ua