Сьогодні архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор звершить богослужіння в Мукачівському соборі на честь Почаївської ікони Божої Матері

О 16-й годині розпочнеться Велика Вечірня з виносом Плащаниці.

За два дні до Великодня згадуємо Страсну П’ятницю – найбільш скорботний день церковного календаря, коли згадують хресні страждання і смерть Спасителя. Саме через це кожна п’ятниця є пістним днем.

У Велику П’ятницю в церквах поклоняються плащаниці – великому, на весь зріст, зображенню тіла Христа у тому вигляді, у якому його зняли з хреста. Плащаницю виносять на середину храму, залишають там серед білих квітів, читають над нею Євангеліє і виконують похоронні плачі. Плащаниця символізує полотно, в яке був загорнутий Ісус Христос після зняття з Хреста. Після Воскресіння на тому полотні залишився відбиток.

Поклоніння плащаниці триває два дні – до великодньої служби, тобто до пізнього вечора суботи, і за кілька хвилин до великоднього хресного ходу її вносять назад у вівтар.

На утрені Великої П’ятниці читають 12 уривків з Євангелія, що оповідають про поневіряння Ісуса. Під час цього богослужіння віряни тримають у руках запалені свічки, що символізують велич Спасителя під час страждань.

Цього дня літургії немає, але о першій (в інших храмах пізніше) годині дня відбувається служба, під час якої люди в храмі співпереживають смерті Христа служиться вечірня з винесенням Плащаниці, а о 17-00 Утреня з Чином погребіння.

Сьогодні о 16-й годині у Мукачівському соборі на честь Почаївської ікони Божої Матері розпочнеться Велика Вечірня з виносом Плащаниці.

А вже у суботу, 11 квітня о 8-годині ранку розпочнеться Божественна літургія святителя Василія Великого.

Святкове Пасхальне Богослужіння звершуватиметься вночі з 11 на 12 квітня з 00.30 год.

http://nedilya.net