Губернатор Закарпаття вірить, що вступна кампанія-2015 має пройти без хабарів

Василь Губаль оголошує кампанію протидії корупції в освіті.
Вступ у вищі навчальні заклади для абітурієнтів із Закарпаття, інших регіонів України та інших держав повинен відбуватися на засадах рівного доступу та на основі результатів вступних випробовувань (звісно, з урахуванням пільг певним категоріям абітурієнтів, визначених законодавством), і цей процес має проходити прозоро та чесно – таку вимогу освітянам поставив голова закарпатської ОДА Василь Губаль.

“Вступ без хабара! Оголошую таку принципову вимогу й навіть – кампанію! І наполягаю на принциповому виконанні, без винятків! Усі повинні мати рівний доступ до освіти – на основі закону та на засадах прозорості!”, – зазначив керівник області.

Голова ОДА звертається з цього приводу до керівництва та колективів навчальних закладів, правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування та закарпатської громади, зокрема й абітурієнтів та їхніх батьків – з проханням не брати участь у корупційних діях, а також повідомляти про такі випадки (пропозиції) та належно реагувати.

Особливий акцент – на навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації, вступ на перші курси яких відбувається без проходження зовнішнього незалежного оцінювання (як відомо, сам процес ЗНО й покликаний усунути корупційні явища під час вступу до вишів). Але, власне, кампанія стосується загалом освіти – з метою побороти корупційні явища в цій галузі.

Василь Губаль, ініціюючи кампанію, доручає обласному управлінню освіти та науки та його підрозділам в містах і районах організувати “гарячі” лінії, куди краяни та гості області можуть звертатися з приводу дій, які мають ознаки корупційних, про пропозиції “вирішити питання” за хабар, тощо. “Прийматиму звернення і особисто, і за робочим телефоном, і через соціальні мережі та забезпечу відповідне реагування”, – наголошує керівник області. “Вступна кампанія-2015 має пройти без хабарів.

Оголошую війну корупції у вишах перших рівнів акредитації. А у тих, хто приймає студентів на основі ЗНО – так само розраховую на дотримання вимоги рівного доступу всіх абітурієнтів, відкритої змагальності через вступні випробовування та виконання законів про пільги”.

Що ж до ЗНО, то очільник краю наполягає на якісній організації проведення зовнішнього незалежного оцінювання в області, про що дав відповідні вказівки. Голова ОДА також нагадав про звернення уваги на забезпечення проходження ЗНО абітурієнтам з числа тимчасово переміщених осіб (переселенців).

ДОВІДКОВО. Вступ на 1 курс (після 9 класу) у вищих навчальних закладах
І –ІІ рівнів акредитації в 2014/2015 навчальному році (котрий не передбачає проходження ЗНО), відбувається в області у таких закладах:

Природничо-гуманітарний коледж ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; Гуманітарно-педагогічний коледж Мукачівського державного університету; Виноградівський державний коледж Мукачівського державного Берегівський медичний коледж; Міжгірський медичний коледж; Закарпатський базовий державний медичний коледж; Коледж мистецтв ім. А. Ерделі Закарпатського художнього інституту; Ужгородське державне музичне училище імені Д.Є.Задора; Ужгородський коледж культури і мистецтв; Свалявський технічний коледж Національного університет харчових технологій; Ужгородський торговельно-економічний коледж Київського Національного торговельно-економічного університету; Закарпатський лісотехнічний коледж ДВНЗ «НЛТУУ»; Закарпатський машинобудівний технікум; ВП НУБіП України «Мукачівський аграрний коледж».

Прес-служба Закарпатської ОДА