Днями відбувся тренінг для представників ромської національної спільноти

Нещодавно в Ужгороді, а саме 15-16 квітня 2015 року, відбувся тренінг для організацій, які працюють з ромськими громадами регіону та очолюються представниками ромської національної спільноти

Тренінг проходив за підтримки Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» (Ольга Жмурко та Олександр Шваюн).

Особливістю тренінгу було те, що його модераторами та тренерами виступали ромські громадські лідери, які мають за плечима багаторічний досвід роботи з ромськими громадами по всій Україні – це Микола Бурлуцький (м. Харків, громадська організація «Чачімо»), Земфіра Кондур (м. Київ, благодійний фонд «Чіріклі»), Микола Юрченко (м. Львів, громадська організація «Терніпе») та Мирослав Горват (м. Ужгород, громадська організація «Романі черхень»).

Взяти участь у тренінгу відгукнулися громадські активісти з усієї області – Ужгорода, Чопа, Перечина, Мукачева, В. Березного, Виноградівського району (села Підвиноградово та В. Ком’яти). Учасники тренінгу були розподілені на дві групи: кожна група мала по два тренери. Для першої групи тренери Мирослав Горват та Микола Бурлуцький ділилися своїм досвідом у побудові команди громадської організації, ефективному розподілу обов’язків та залучення до роботи волонтерів і активістів у ромських громадах.

Той великий досвід, який має Микола Бурлуцький у спілкуванні з людьми, виявився дуже цінним у ході проведення тренінгу: він детально зупинився на таких питаннях – чому важлива командна робота в організації? які етапи формування команди? яка роль конфліктів всередині організації для досягнення поставлених цілей, розподілу обов’язків?

На проблемних питаннях роботи організації детально зупинився Мирослав Горват, який підштовхував лідерів новостворених ромських товариств самим вишукувати шляхи вдосконалення роботи в громаді.

Для другої групи тренери Микола Юрченко та Земфіра Кондур навчали як правильно і чітко формулювати цілі і завдання громадської організації для ефективної роботи в ромських громадах, враховувати специфіки громад при підготовці проектів та роботи громадської організації.

Багато із запрошених учасників тренінгу представляли новостворені ромські неурядові організації або організації з невеликим досвідом роботи у своїх громадах. Тому почути про досвід роботи колег з інших ромських організацій, попрацювати над практичними завданнями в групах є для них дуже потрібним і корисним для розвитку власних спроможностей та розвитку.

Другий день роботи був також надзвичайно насиченим та плідним. Він був націлений на покращення розуміння проблем в громаді і оформлення ідей у грантових проектах. Відбулись практичні роботи по написанню проектних пропозицій і підготовці заявки за новою аплікаційною формою до Міжнародного фонду «Відродження», яку провели ромські тренери М. Юрченко, З. Кондур, М. Горват та М. Бурлуцький.

Учасниками були підготовлено багато взірців заявок, які після детального обговорення і доповнення можуть стати повноцінними проектами для отримання необхідного фінансування.

Вкінці роботи тренінгу, коли підводилися підсумки, ми почули наступне:

Елеонора Кулчар: «Господь завжди допомагає нам піднятися на нові щаблі у своєму розвитку. Цей тренінг якраз і був тим засобом, який допомагає нам краще зрозуміти один одного».

Жолт Лакатош: «Я дізнався дуже багато цікавого для себе. А це знання – як ми можемо розбудувати наші товариства і в цілому усю державу».

Олександр Лацко: «Я не був у перший день тренінгу. Але сьогодні я отримав багато нових знань. Чим більше ми пізнаємо, тим легше нам іти по життю. Я дякую фонду «Відродження» за це навчання, як правильно писати проекти. Роми не хочуть жити так, як вони живуть зараз. Ми хочемо змінитися, хочемо йти далі».

Ігнат Тирпак: «Місяць тому я був на подібному семінарі, на якому багато говорили, але ми багато з цього не розуміли. Дуже добре, що фонд «Відродження» почав нову форму роботи, коли ромів запрошують як тренерів для навчання лідерів ромських організацій. Адже вони краще за всіх розуміють наші проблеми. Бажано би було, щоб такі тренінги проходили один раз у квартал».

Микола Бурлуцький: «Для мене велика честь бути присутнім на цій зустрічі як тренеру. І тут я відчував свою необхідність та місце де я можу служити своєму народу. Дякую за довіру, яку мені надав фонд «Відродження»».

Мирослав Горват: «Для представників ромських організацій подібні тренінги – це велика подія. Оскільки ми уже маємо певний досвід і можемо з ним щиро ділитися з лідерами новостворених ромських організацій».

Який ми можемо висновок з роботи цього тренінгу? По-перше, Міжнародний фонд «Відродження» запросив на цей тренінг лідерів зовсім «молодих» неурядових ромських організацій, яким конче необхідні подібні навчання. По-друге, залучення до роботи саме представників ромських організацій як тренерів є надзвичайно вдалим кроком менеджерів Ромської програмної ініціативи, які на високому рівні провели тренінг для організацій. По-третє, на конкретних прикладах були розглянуті ініціативи ромських організацій, які показали актуальні проблеми та шляхи їх вирішення.

Євгенія Навроцька