26 квітня – пам’ять святих жон-мироносиць

У другу неділю після Пасхи Православна Церква святкує пам’ять святих Жон-мироносиць, а також праведних Йосифа Ариматейського і Никодима.

Йосиф Ариматейський і Никодим помазали тіло Ісуса Христа перед похованням, а жінки-мироносиці прийшли помазати тіло Христа в перший день після суботи – у неділю.

Жінки, йдучи до гробу, міркували, «хто відвалить камінь від гробу». Перед їхнім приходом, внаслідок сходження ангела, трапляється землетрус, який відвалив камінь і навів страх варту.

Ангел говорить жінкам, що Христос воскрес, і чекає їх у Галілеї. Євангеліє від Іоанна, як найпізніше, особливо підкреслює, що Марія Магдалина прийшла до гробу першою, – «А дня першого в тижні, рано вранці, як ще темно було, прийшла Марія Магдалина до гробу, та й бачить, що камінь від гробу відвалений…». Повертаючись до апостолів Петра й Іоанна вона каже: «Не знаємо, де поклали Його!» (Ін. 20:2).

Після того, як пішли апостоли Петро та Іоанн, біля гробниці залишилася Марія Магдалина. Вона думала, що тіло викрали, і плакала. У цей час їй явився Христос, якого вона прийняла спершу за садівника.

Він говорить їй, щоб вона не торкалася до Нього, поки Він не зійшов до Отця, і просить її повідомити учням про його воскресіння. Потім, згідно Матвію, Марія, повертаючись з благовістям до учнів, зустрічає другу Марію, і Христос являється вдруге, наказуючи знову повідомити про воскресіння всім учням. Апостоли ж, почувши про воскресіння Ісуса, не повірили.

За церковним переказом першій Ісус з’явився не Магдалині, а своєї матері – Діві Марії.

В Євангелії від Матвія Ісус з’явився відразу всім жінкам-мироносицям (Мф. 28:9-10).

Євангелісти і священне передання зберегли нам ряд імен: Марія Магдалина, Марія – мати Якова молодшого та Йосії, і Саломія, Іоанна, Марфа і Марія – сестра Лазаря, Сусанна та інші.

Свята Марія Клеопова, мироносиця, за переказами Церкви була дочкою праведного Йосифа Обручника від його першого шлюбу і була ще зовсім юною, коли Пресвята Діва Марія була заручена з праведним Йосифом і введена в його будинок.

Свята Діва Марія жила разом з дочкою праведного Йосифа, і вони подружилися, як сестри. Праведний Йосиф після повернення зі Спасителем і Божою Матір’ю з Єгипту в Назарет видав заміж дочку за свого меншого брата Клеопу, тому вона називається Марією Клеоповою.

Свята Іоанна Мироносиця, дружина Хузи, домоправителя царя Ірода, була однією з жінок, які слідували за Господом Ісусом Христом під час Його проповіді, і служила Йому. Разом з іншими жінками після Хресної смерті Спасителя свята Іоанна приходила до гробу, щоб помазати миром святе тіло Господа, і чула від ангелів радісну звістку про Його славне Воскресіння.

Праведні сестри Марфа і Марія, увірували в Христа ще до воскресіння Господом їх брата Лазаря, при настанні гоніння на Єрусалимську Церкву і вигнанні праведного Лазаря з Єрусалиму, вони допомагали своєму святому братові в проповіді Євангелія в різних країнах. Про час і місце їх мирної кончини відомостей не збереглося.

Цей день є церковним жіночим святом, коли родичі, друзі і діти вітають своїх близьких жінок – дружин, матерів, сестер, дочок.

http://religions.unian.ua