Закарпаття зустріло гостей з Височини

Співпраця Височини із Закарпаттям – значна.

На Закарпатті з робочим візитом перебуває делегація краю Височина Чеської Республіки. У складі делегації: Зденек Кадлец – керівник адміністрації краю Височина, Йозеф Недвєд – член благодійного фонду «ViZa», Василь Самандрула – координатор благодійного фонду «ViZa». У середу чехи зустрілися з головою Закарпатської облради Володимиром Чубірком. Участь в заході також взяли перший заступник голови облради Михайло Попович, керівники структурних підрозділів ОДА.

В нинішньому році програма співпраці з краєм Височина включає в себе 20 спільні інвестиційні проекти, переважно у освітній сфері десяти районів, та ряд гуманітарно-культурного спрямування. На їх реалізацію край Височина через благодійний фонд «Віза» виділяє 6 мільйонів чеських крон або майже 5 мільйона гривень. І перший транш цих коштів у сумі 3 мільйони вже надійшов. У обласному бюджеті на виконання цих проектів також передбачено 5,6 млн. грн. Частину коштів буде виділено із міських, районних та сільських бюджетів.

Першочергово вже реалізуються проекти із завершення реконструкції будівлі під дитсадок у селі Жорнава Великоберезнянського району, реконструкції будівлі під навчально-виховний комплекс «Потічок» села Монастирець, капітального ремонту приміщень та заміни системи опалення дитсадка Нижні Ворота Воловецького району, завершення заміни вікон та ремонту і утеплення фасаду ЗОШ І-ІІІ ст. №3 м. Ужгород та ряд інших.

Також будуть оновлювати ДНЗ №16 в Мукачеві, ДНЗ в с. Верхнє Водяне, ЗОШ с. Новоселиця, ЗОШ с. Хижа, ДНЗ с. Брід, ДНЗ с. Вільхівка, ЗОШ с.Березово, ЗОШ с. Гандеровиця, ЗОШ с. Кальник, ЗОШ с. Сасово, ЗОШ с.
Сойми, ЗОШ с. Копинівці, ЗОШ с. Страбичово, ЗОШ с. Осій, ДНЗ с. Плоске, ЗОШ №2 смт. Ясіня.

Зденек Кадлец зазначив, що для партнерів з Чехії співпраця із Закарпатською областю має велике значення. «Ми здійснюємо багато спільних інвестиційних проектів, ми дуже раді, що налагоджуємо дружбу між народами. І в цей раз ми оглянули об’єкти, які будуть цього року оновлені. На деяких роботи вже почалися. Впевнений, що до кінця року заплановане буде виконано», – зазначив керівник адміністрації краю Височина.

Також він запросив закарпатців взяти участь у вересні у презентації Днів Височини, що відбудеться у Їглаві. Тут можливо буде представити туристичний потенціал Закарпаття. Домовлено, що влітку делегація закарпатських діток відпочиватиме в літньому таборі на Височині. Також чехи можуть прийняти на стажування та навчання наших студентів із середніх спеціальних закладів.
Володимир Чубірко констатував, що на нинішній рік намітили цілий ряд спільних проектів, передусім у галузі освіти та охорони здоров’я. Йдеться про реконструкцію дошкільних навчальних закладів, шкіл, медичних установ у гірських населених пунктах, які особливо потребують уваги з боку влади і громадськості.

«Також буде завершено оновлення ювілейної Масарикової школи в Ужгороді. Ми вже маємо кошториси по об’єктах, на деяких вже розпочато роботи. Обласна влада контролює якість і темпи робіт. Проблем з фінансуванням не виникають», – каже керівник ради.
Опісля чеська делегація побувала в Ужгородській міській дитячій лікарні. Обговорювалися можливості залучення допомоги з Височини для цього закладу. Володимир Чубірко пропонував долучити заклад до партнерської угоди Закарпаття і Височини. Лікарня потребує оновити медичне обладнання та меблі.

Прес-служба облради