Сьогодні українській льотчиці Надії Савченко, яку утримують в російській в’язниці, виповнюється 34 роки

Савченко була схоплена росіянами на початку липня 2014 року. Її звинуватили у вбивстві російських журналістів. Слідство досі триває. Весь цей час Савченко перебуває під вартою в Росії.

На знак протесту Савченко голодувала з 13 грудня 2014-го до 5 березня 2015 року. Тоді припинила через проблеми зі здоров’ям. Продовжила з 15 березня по 3 квітня.

28 квітня Савченко була переведена з СІЗО “Матроська тиша” в 20-у міську лікарню в Москві, зокрема, у зв’язку з низькими показниками цукру в крові. 30 квітня її повернули назад у СІЗО.

Савченко очолювала партійний список “Батьківщини” на дострокових виборах до Верховної Ради 26 жовтня і була обрана народним депутатом України восьмого скликання. Пізніше Верховна Рада включила її до складу української делегації в ПАРЄ.

На останньому засіданні Басманний суд Москви продовжив арешт українки до 30 червня.

“11 травня, в день народження Надії Савченко – нова глобальна акція #FreeSavchenko. Нагадайте друзям. Збирайтеся, організовуйтесь і виходите. З днем народження українського пілота і відому в світі політв’язнів Савченко вітають багато людей, в тому числі і глави держав. 11 травня я обіцяю купу сюрпризів “, – повідомляв раніше адвокат льотчиці Марк Фейгін.

http://gazeta.ua