11 травня – день пам’яті святих апостолів з числа сімдесяти

Апостол Ясон походив із Тарса в Малій Азії. Він був першим християнином у місті. Апостол Сосипатр був родом з Ахаї. Обидва вони стали учнями апостола Павла, який навіть назвав їх «родичами» в одному з послань.

Згодом святий Ясон був поставлений єпископом у рідному місті Тарсі, а святий Сосипатр – в Іконії. З Євангельською проповіддю вони вирушили на захід і в 63 році досягли острова Керкіри в Іонічному морі біля Греції.

Там вони побудували церкву в ім’я первомученика Стефана і багатьох хрестили.

Правитель острова дізнався про це і посадив їх у в’язницю, де знаходилися сім розбійників: Саторній, Якисхол, Фавстіан, Яннуарій, Марсалій, Євфрасій і Маммій.

Апостоли навернули їх усіх до Христа. За сповідання Христа сім в’язнів мученицьки померли в котлі з розтопленою смолою, сіркою і воском.

Тюремний вартовий, бачачи їх мученицький подвиг, оголосив себе християнином. За це йому відрубали ліву руку, потім обидві ноги і потім голову.

Апостолів Ясона та Сосипатра правитель наказав бити батогом і знову ув’язнити.

Наступний правитель наказав кинути апостолів Ясона та Сосипатра в казан з киплячою смолою, але коли побачив їхніми неушкодженими, зі сльозами вигукнув: «Боже Ясона і Сосипатра, помилуй мене!»

Звільнені апостоли хрестили правителя і дали йому ім’я Севастіан. З його допомогою апостоли Ясон та Сосипатр побудували на острові кілька церков і, доживши до глибокої старості, своєю гарячою проповіддю примножили стадо Христове.

http://religions.unian.ua