Журналісти порівняли, як боряться зі сміттям у Гданську та Мукачеві

Затяжні травневі свята залишили по собі купу сміття у міських зонах відпочинку і за містом. Українці ще привчаються прибирати за собою. Журналісти порівняли, як намагаються боротися із побутовим сміттям у невеликих містах України та Польщі.

У центрі Гданська міський пікнік. Це не просто вулична їжа – це ритуал, навмисне придуманий для розваги мешканців навколишніх будинків. Люди купують або несуть їжу з дому, а надвечір знову наводять лад.

Тим часом, у закарпатському Мукачеві подвір’я навпроти міліційного відділку просто завалене побутовими відходами мешканців будинку і підкинутим із навколишніх. На сміттєві баки жодного натяку.

У дворах Гданська приватні смітники під замком у багатьох дворах. Місто всіляко заохочує людей самим турбуватися про свої відходи. Менеджер по середмістю Гданська, Якуб Желязний, особисто показує муніципальний смітник, куди відходи може безкоштовно принести будь-хто. Проте штрафи в майже 120 євро не завжди зупиняють охочих занедбати місто. Мерія вирішила на стіни найбільш запаскуджених будинків нанести спеціальну фарбу, яка скеровуватиме сечу назад. “Фарба досить дорога, сто злотих на квадратний метр, а ще треба підготувати стіну, але це ефективно, в Гамбурзі вона себе виправдала”, – розповідає Желязний.

Як боротися в середмісті Мукачева з цим на рівні міської влади не замислювалися. Жителі центральних районів, які мають гроші, аби місто не перетворилося на суцільну вбиральню, на арки своїх будинків ставлять ворота і замок.

Виховувати і карати – так у Польщі борються за чистоту вулиць, але навіть там розраховують на зміну поколінь.

http://tsn.ua