У Білках відкрили пам’ятник Героям

8 травня у с.Білки, що на Іршавщині до 70-річниці Перемоги встановили пам’ятник приурочений вшануванню подій 1939-1945 років.

Дошка за розмірами висотою 3.30 см та шириною 3.80 см є найбільшим пам’ятником на Іршавщині й містить перелік Героїв Іршавщини, які відстоювали честь своєї країни у боротьбі з нацизмом. Також на дошці зображено молодого солдата і танк, що символізують війну, яку довелося пройти Героям.

Доля меморіалу довгий час була не визначеною, адже пам’ятник знаходився на території місцевого греко-католицького храму й закривав вхід, а на додаток був ще й аварійним. Тому жителі села, у тому числі голова села Білки, підтримували ідею, щоб перемістити його у інше місце.

Пізніше, на сесії райради було вирішено, що меморіал відновлять. Та, на жаль, матеріал з якого зроблено пам’ятник почав обвалюватися. Тому, як висновок, було вирішено звести новий пам’ятник і встановити його у сільському парку.

Як зазначив сільський голова Василь Зейкан, дуже багато чуток ходило проте, що меморіал зруйновано, а за відновлення його ніхто не візьметься. Та сьогодні мешканці зібралися у сквері, щоб освятити меморіал, вклонитися Героям, що передають молодому поколінню історію та віддати шану загиблим Героям. Участь у заході взяли керівники району, т.в.о. голови РДА Віктор Симканинець та заступник голови райради Петро Добромільський, які поставили квіти до меморіалу та низенько вклонилися тим, хто зробив нашу країну вільною від нещадного ворога.

Також на захід завітали школярі, освітяни, жителі села, сільський голова та духовенство. Учні підготували тематичні пісні та вірші, а пізніше отець Георгій Чулей та отець греко-католицького храму Віталій Шелемба освятили пам’ятник.

Іршава онлайн