Комерційні банки почали «пробачати» валютні кредити та переводити їх у гривні

Меморандум щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті підписали 11 банків.

В Україні почав діяти Меморандум щодо врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, до якого приєдналися банки з найбільшими портфелями валютних кредитів фізичних осіб.

Документ передбачає реструктуризацію кредитів, що отримані під заставу нерухомості, залишок за основною частиною яких не перевищує 2,5 млн грн за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, установленим Нацбанком станом на 1 січня 2015 року. Обов’язок банків щодо виконання положень Меморандуму виникає виключно за низки умов, більша частина яких вже виконана. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Найважливішою підставою практичної реалізації положень Меморандуму стало підписання 5 травня 2015 року президентом Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації кредитних зобов’язань з іноземної валюти в гривню)”. Зміни до Податкового кодексу звільняють від оподаткування податком на доходи фізичних осіб прибутки фізичної особи-позичальника, які виникають у разі прощення кредитором частини боргу.

Зокрема, скасовано 22% податку з доходу фізичних осіб у разі прощення частини валютного кредиту під час переведення його в гривню. Це прощення стосується всіх валютних кредитів, крім тих, що видані співробітникам банків.

Інша вимога щодо набрання чинності Меморандумом теж виконана. Зокрема, до окремих нормативно-правових актів Національного банку України внесено зміни щодо незастосування санкцій до банків унаслідок порушення нормативів у результаті проведення реструктуризації валютних кредитів та/або прощення (анулювання) частини боргу, а також щодо подальшої класифікації цих кредитів, їх обліку тощо.

Разом з тим, на думку співголови Громадської ради Станіслава Аржевітіна, вимога щодо скасування мораторію на звернення стягнення на майно, яке є забезпеченням за кредитами фізичних осіб (установленого Законом України “Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті” № 1304-VII від 3 червня 2014 року разом з доповненнями), є сьогодні недоцільною, адже може викликати напругу в суспільстві.

Меморандум про реструктуризацію валютних кредитів став компромісним рішенням проблеми валютних кредитів – без втрат для вкладників і без бюджетних грошей – за допомогою домовленості всіх зацікавлених сторін”, – зазначила співголова Громадської ради Ярослава Авраменко.

За її словами, саме Меморандум може вирішити питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті. Адже згідно з підпунктом “С” пункту 19 Меморандуму Україна-МВФ про економічну та фінансову політику переговорний процес між позичальниками і банками щодо реструктуризації валютних іпотечних кредитів має бути добровільним.

“Держава та НБУ не повинні втручатися у двосторонні переговори між позичальниками і банками. Якщо буде прийнято закон, що вимагатиме примусової конвертації валютних іпотечних кредитів у гривневі, президент накладе вето на закон”, – зазначено в Меморандумі.

Меморандум про реструктуризацію валютних кредитів підписали такі банки: ПАТ “УПБ”, ПАТ “Альфа-Банк Україна”, ПАТ ” КБ “Надра”, ПАТ “Банк Михайлівський”, ПАТ ” ПриватБанк”, ПАТ “Банк “Грант”, ПАТ ” Регіон-банк”, АТ “Дельта Банк”, ПУАТ “Фидо Банк”, ПАТ “Платинум Банк”, ПАТ “Креді Агріколь Банк”.

Інші банки, що мають найбільший портфель кредитів фізичних осіб в іноземній валюті, розглядають можливість у найближчий час також приєднатися до Меморандуму.

Для того, щоб розпочати фактичний процес реструктуризації боргу, позичальнику необхідно письмово звернутися до банку з проханням проведення конвертації згідно з Меморандумом та зареєструвати це звернення в банку. Потім отримати письмову відповідь від банку. У разі відмови або отримання рішення про застосування умов, які є гіршими за умови Меморандуму, потрібно письмово звернутися з наданням всіх матеріалів до відповідної комісії при Громадській раді, яка буде створена найближчим часом.

Таким чином, з початком дії Меморандуму відкривається шлях до остаточного врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, у результаті чого буде знижено фінансове навантаження на позичальників у зв’язку з політичною та фінансовою кризою, яка сталася у 2014 році та спричинила девальвацію національної валюти в Україні.

http://tsn.ua